Studentenverenigingen sluiten convenant ‘Verantwoord Gedrag’

Tien Wageningse studentenverenigingen hebben een convenant ondertekend met de universiteit over verantwoord gedrag.
Feestelijke introductie van studentenverenigingen aan eerstejaars (2019). Foto: Anna den Hartog

Rector magnificus Arthur Mol ondertekende het document op maandag 29 juni namens de universiteit. ‘Er was eerder niet echt behoefte aan een convenant, omdat het contact eigenlijk altijd wel goed is in Wageningen. Toen er twee jaar geleden meerdere controversiële incidenten in Groningen waren, hebben we in gesprek met de verenigingen de optie van een convenant besproken. We hebben toen met z’n allen besloten dat het een goed idee was om onze afspraken op papier te zetten. Daarmee laat je aan de buitenwereld zien dat je als vereniging en als universiteit je verantwoordelijkheid neemt.’

Het convenant zelf is nieuw, de inhoud is dat niet. Mol: ‘Eigenlijk staan er de afspraken in die we altijd al hebben, alleen nu helder op papier. Het is de bedoeling dat dit document overal publiek toegankelijk is, zowel bij de verenigingen als de universiteit.’ In het document staan afspraken over bijvoorbeeld verantwoordelijk alcoholgebruik.

Vertrouwenscontactpersoon

Amber Laan, voorzitter van KSV Franciscus: ‘Het risico op excessen is in Wageningen naar mijn mening al laag. Met dit document wordt dat risico nog kleiner.’ Volgens Laan duurde het lang voordat er consensus was. ‘De kleine lettertjes moesten goed op elkaar worden afgesteld. Maar uiteindelijk willen alle partijen hetzelfde. Dingen die de universiteit graag ziet bij een studentenvereniging, ziet die vereniging ook graag bij zichzelf.’

In het convenant staat wat er van de verenigingen en de universiteit mag worden verwacht. Zo moeten verenigingen vertrouwenscontactpersonen hebben en biedt de universiteit een training daarvoor aan voor twee leden van elke vereniging. Verenigingen moeten het programma van de verenigingsintroductietijd voorleggen aan een arts, die het controleert op psychische en fysieke impact en hygiëne. WUR faciliteert hiervoor een arts. Discriminatie en seksueel of anderszins grensoverschrijdende handelingen en opmerkingen zijn verboden. Laan: ‘Kortom, er staat een aantal afspraken op papier waardoor de veiligheid nog meer kan worden gewaarborgd.’

Lees het convenant ‘Verantwoord Gedrag’ hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.