Dialoog over discriminatie van start

Vertegenwoordigers van de universiteit gingen met studenten en medewerkers in gesprek over buitensluiting en discriminatie.

Op maandag 22 juni gingen vertegenwoordigers van de universiteit met studenten en medewerkers in gesprek over buitensluiting en discriminatie.

Aanleiding was een racismepetitie die WUR onder meer oproept om onderzoek te doen naar discriminatie binnen de universiteit en het curriculum. Namens het universiteitsbestuur waren rector magnificus Arthur Mol en Rens Buchwaldt aanwezig en ook onderwijsdecaan Arnold Bregt was van de partij. Ze luisterden naar en gingen in gesprek met studenten, PhD’ers en medewerkers.

‘De petitie was zo vaak getekend door mensen uit verschillende lagen van de universiteit dat er ook veel vertegenwoordigers van die verschillende groepen aan het woord kwamen,’ vertelt WUR-student en initiatiefnemer van de petitie, Jerry Gumbs, die terugkijkt op een goed gesprek. ‘Wij vallen de universiteit niet aan, maar we proberen in samenwerking met de raad van bestuur de universiteit een betere plek te maken.’

Systematisch racisme

‘We hebben het gehad over het curriculum en hoe dat inclusiever kan zijn bij bepaalde onderwerpen zoals het milieu en duurzaamheid. Verder hebben we het ook gehad over hoe sommige PhD’ers minder uitbetaald krijgen. Waar dit op gebaseerd is, is wat complexer maar zeker wel relevant. Ook werden wat voorbeelden genoemd van ongepaste opmerkingen van docenten.’

Aan het einde van de bijeenkomst deelden mensen ook persoonlijke ervaringen. ‘Dat was wel een eye-opener voor sommigen,’ zegt Gumbs. ‘Met de petitie vragen we nadrukkelijk om een onderzoek. Veel mensen die naar Wageningen komen om te studeren of te werken zien dat als een prachtige kans. Zij ervaren soms ook discriminatie, maar focussen liever op positieve dingen. Dat zij geen melding maken, betekent niet dat die negatieve dingen niet gebeuren.’

Gumbs vergelijkt het tackelen van racisme met duurzaamheid. ‘Het is niet zo dat als je zonnepanelen op je dak legt, dat je dan voor altijd klaar bent. Duurzaamheid is niet de bestemming, het is de hele reis. Zo moet je ook kijken naar het oplossen van racisme. Je lost het niet binnen één dag of een paar maanden op.’ De studenten achter de petitie kijken dus ook hoe ze van hun ‘verzameling individuen’ een structurele organisatie kunnen maken. ‘Met het petitieteam komen we minimaal één keer in de week samen om te praten over strategieën, planning, enzovoort. Een aantal van ons is volgend jaar klaar in Wageningen. Wij willen dat er dan een orgaan staat dat door kan gaan met de strijd tegen racisme. Het moet ARA WUR gaan heten, wat staat voor Anti Racist Association WUR.’

Inclusiviteit

Ook universiteitswoordvoerder Simon Vink was aanwezig bij het gesprek. ‘Het was een goed gesprek waarin ervaringen en verhalen zijn gedeeld. De Raad van Bestuur heeft nogmaals benadrukt dat buitensluiting van mensen, om welke reden dan ook, onacceptabel is. Dat kan niet, mag niet en past niet bij de internationale cultuur van Wageningen. Ook heeft het bestuur aangegeven wat WUR al doet op dit gebied. Zowel voor studenten als medewerkers is er bijvoorbeeld personeel dat zich exclusief bezighoudt met inclusiviteit. Op dit moment wordt gekeken wat er nog meer gedaan zou kunnen worden.’

De petitie roept de universiteit op om onderzoek te doen naar discriminatie binnen de organisatie. Vink: ‘De raad van bestuur zegt: als je dat doet, ben je zo een jaar verder, als het niet langer duurt. Waar het om gaat is dat het niet acceptabel is als iemand wordt buitengesloten. Dat vraagt om actie en daarvoor zijn voorbeelden en verhalen nodig. Kortom: er moet dialoog zijn. Daar zijn we nu mee bezig.’

Maak het bespreekbaar

‘Uitsluiting kan gaan om grappen die verkeerd vallen, vooroordelen van docenten of medestudenten, taalgebruik,’ vervolgt Vink. ‘Als er iets gebeurt waarvan je vindt dat het niet kan, moet dat bespreekbaar zijn. Als je docent of collega of medestudent iets zegt dat volgens jou niet door de beugel kan, moet je dat tegen hem of haar kunnen zeggen. Er mag geen angst voor repercussies zijn vanuit een sfeer van ongelijkheid.’

De raad van bestuur heeft aan de diversiteitsmedewerkers gevraagd om met een visie te komen. Vink: ‘Dat gaat nadrukkelijk om volle breedte van diversiteit. Van religie tot cultuur tot seksuele voorkeur tot gender tot handicaps. We willen een sfeer van inclusiviteit op de universiteit en de onderzoeksinstituten. Waar dat niet zo is, zal actie moeten worden ondernomen om te zorgen dat die sfeer er wel komt.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.