Luide roep om onderzoek naar racisme binnen WUR

Een petitie die WUR oproept om onderzoek te doen naar racisme op de universiteit is in een paar dagen tijd ruim 1200 keer ondertekend.
WUR-student Jerry Gumbs. Foto: Jerry Gumbs

‘De universiteit moet een statement maken over #BlackLivesMatter en racisme. Of beter nog: er (nog meer) mee aan de slag gaan in de bedrijfsvoering.’ Jerry Gumbs (28), student Environmental Sciences, plaatste die oproep op zaterdag 6 juni in Facebookgroep Wageningen Student Plaza. Een paar dagen later is een petitie die WUR oproept om racisme binnen de universiteit te onderzoeken en ermee aan de slag te gaan al meer dan 1200 keer ondertekend.

Hoe heb jij de afgelopen weken beleefd?
‘Ik denk dat de afgelopen tijd voor veel zwarte mensen vermoeiend is geweest omdat er plotseling zo veel gaande is. Dingen die je al heel lang dwars zitten maar waar je het niet over kon hebben, kun je nu wel uitspreken. Opeens wordt er naar ons geluisterd. Ik heb daar zelf minder last van omdat ik al langer activistisch ben ingesteld. Ik vind het best een intensieve tijd omdat ik veel reacties krijg op wat ik deel en ik wil overal op reageren. Het is heel vermoeiend om steeds dezelfde vragen te krijgen en dezelfde antwoorden te moeten geven. Maar het is een heel mooi, historisch moment. Het voelt als een paradigm shift, een verandering in de maatschappij. Dat geeft energie.’

Zaterdag 6 juni plaatste je een oproep in Wageningen Student Plaza. Waarom?
‘Wereldwijd zag je dat bedrijven en organisaties een statement maakten. Dat is heel mooi, maar het mag niet een leeg gebaar zijn. Er is ook actie is nodig. Ik dacht: ik hou van Wageningen, ik hou van de universiteit. Ik wil dat mijn universiteit zich hierachter schaart. Ik wil ook niet zeggen dat WUR niet goed bezig is: ik denk dat hier al veel goeds gebeurt. Maar dat betekent niet dat het niet beter kan. Het is nooit een slecht idee om te zeggen: “wij zijn tegen racisme en dit doen wij om het tegen te gaan.” In mijn post roep ik mensen op om mee te denken. Racisme is heel ingewikkeld, dus om het op te lossen heb je niet genoeg aan de oplossing van één persoon. Ik vind dat er in het curriculum meer mag worden gesproken over de rol die racisme speelt binnen duurzaamheid, klimaatverandering, et cetera. Misschien hebben anderen wel andere ideeën.’

Het is nooit een slecht idee om te zeggen: “wij zijn tegen racisme en dit doen wij om het tegen te gaan.” 

Jerry Gumbs

Hoe was de reactie?
‘Er kwam heel veel support. Niet alleen van mensen in de comments, maar ook mensen die berichten hebben gestuurd, e-mails, ook van mensen binnen de universiteit zelf. De projectleider van Diversity & Inclusion heeft me uitgenodigd om samen met andere studenten te praten over wat de universiteit zou kunnen betekenen voor studenten op dit gebied. Ook kwam al gauw het idee op om een petitie te starten. Natuurlijk zijn er ook altijd mensen die het niet snappen en er zijn ook trolls in Student Plaza. Maar over het algemeen waren de reacties zeer positief.’

In een paar dagen is de petitie al meer dan 1200 keer ondertekend. Wat staat er in de petitie?
‘Simpel gezegd vraagt de petitie WUR om systematisch racisme te erkennen en er actief mee aan de slag te gaan, door te onderzoeken welke rol het speelt binnen de universiteit, zowel in het curriculum als binnen de organisatie. Dat onderzoek kan vervolgens helpen om het beleid te veranderen of aan te scherpen waar nodig. Op het gebied van racisme en discriminatie is altijd wel ruimte voor verbetering. Vanochtend hebben we de petitie via e-mail aangeboden aan rector magnificus Arthur Mol. We hebben hem meteen uitgenodigd voor het Black Lives Matter-protest in Wageningen dat we nu aan het opzetten zijn. Meer informatie daarover volgt zo snel mogelijk.’

Er komt een Black Lives Matter-protest in Wageningen?
‘We zijn nu in gesprek met de gemeente om de vergunning rond te krijgen. We moeten natuurlijk rekening houden met de coronamaatregelen. Het mooie van het protest is dat het niet alleen wordt georganiseerd door studenten, maar ook door mensen die al jarenlang in Wageningen wonen. Iedereen werkt samen om iets moois neer te zetten. Normaal gesproken leven studenten en andere Wageningers een beetje langs elkaar heen. Het is mooi om te zien hoe zo’n ellendig verhaal toch mensen samenbrengt.’

Heb je advies voor mensen die dit lezen en denken: “Wat kan ik doen?”
‘Luister naar mensen en geloof wat ze vertellen. Plaats niet alles in je eigen perceptie. Dat jij iets niet meemaakt betekent niet dat het niet bestaat. Wees bewust van je privileges en ga ermee aan de slag. Wees niet bang om je research te doen. Ik leer ook de hele tijd nieuwe dingen over seksisme, homofobie, enzovoort. Het gaat allemaal om hetzelfde principe: machtsverhoudingen binnen onze maatschappij. Verder kun je de petitie nog steeds ondertekenen. Hoe vaker die wordt ondertekend, hoe meer de universiteit de urgentie voelt om hier iets mee te doen.’

Reactie Louise Fresco

Naar aanleiding van de petitie heeft WUR’s bestuursvoorzitter Louise Fresco een dialoog aangekondigd. ‘Op WUR koesteren we diversiteit en wijzen we alle discriminatie op basis van gender, seksuele orientatie, etniciteit, religie, cultuur of nationaliteit af. (…) Binnenkort organiseren we een dialoog. Details volgen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.