AID 2020: Anderhalve-meter Introductie Dagen

De Algemene Introductie Dagen (AID) worden in tweeën gesplitst. Deze en andere maatregelen moeten de anderhalve meter afstand tussen AID-lopers garanderen.
Zo zal de AID er komende zomer niet uitzien. Foto: Marte Hofsteenge

Niet één, maar twee keer AID dit jaar: van 13 tot en met 16 augustus en van 18 tot en met 21 augustus. Het is een van de vele aanpassingen die het AID-bestuur heeft moeten maken om de introductieweek in coronatijd door te laten gaan, vertelt voorzitter Jessie Beirnaert: ‘Door het totale aantal deelnemers te verdelen over twee keer vier dagen, creëer je ruimte.’

‘We hebben het programma bovendien zo vormgegeven dat er altijd op hetzelfde moment drie programmaonderdelen zijn,’ vervolgt Beirnaert. ‘Dus je hebt per locatie slechts een derde van die groep. De groepen rouleren, zodat iedereen wel gewoon elk onderdeel kan doen. We geven het zo vorm dat het aan de RIVM-richtlijnen voldoet.’

Geen cantus

Sommige klassieke AID-onderdelen zijn lastig om op te splitsen en worden naar online verplaatst. ‘Ter vervanging van Crossing Borders houden we online een interactieve pubquiz.’ Andere activiteiten, zoals de cantus, gaan dit jaar niet door. ‘Een cantus op anderhalve meter met bier—we hadden het héél graag gewild maar dat kan gewoon niet.’

Ook in de avond zal de AID anders zijn. ‘Er zijn ’s avonds geen fysieke verenigingsfeesten. De verenigingen moeten dus ook nieuwe manieren verzinnen om zich voor te stellen aan de nieuwe lichting studenten. We zijn aan het kijken met de verenigingen wat er wél mogelijk is. Kunnen eerstejaars straks bijvoorbeeld toch langsgaan op de sociëteit, zodat ze een beeld krijgen van het verenigingsleven?’

Denken in mogelijkheden

Door de maatregelen zijn er straks hooguit driehonderd AID-lopers tegelijkertijd op de campus, zegt Beirnaert. ‘Verspreid over Forum, Orion en Leeuwenborch. Andere groepjes hebben dan bijvoorbeeld sportdag of een fietstour. Zo kunnen we ons zo goed mogelijk aan de anderhalve meter richtlijn houden.’

Het AID-bestuur probeert te denken in mogelijkheden, aldus Beirnaert. ‘We kijken vooral naar wat wél kan: eerstejaars leren nog steeds mensen kennen, hun studie kennen, de stad kennen en alles wat Wageningen te bieden heeft. Als dat fysiek niet mogelijk is vanwege de coronamaatregelen, zorgen we voor een zo goed mogelijk alternatief.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.