Internationale afgestudeerden willen verlenging van zoekjaarvisum

Afgestudeerden van buiten de EU vragen om een verlenging van het zoekjaarvisum. ‘Vanwege corona nemen veel bedrijven geen mensen meer aan.’
Kaavya Raveendran

Veel WUR-afgestudeerden van niet-EU landen verlengen hun verblijf in Nederland door een zogenoemd zoekjaarvisum aan te vragen. Dit visum geeft ze twaalf maanden om een baan te vinden en een carrière te starten in Nederland. Als ze een baan vinden, mogen ze blijven.

Voormalig Resource-blogger Kaavya Raveendran behaalde haar masterdiploma Food Technology in augustus 2019. Ze ging een paar maanden naar India en kwam in januari 2020 terug naar Nederland met een zoekjaarvisum, met het plan om hier een baan te vinden en carrière te maken. ‘Vanwege de coronapandemie is het vinden van een baan moeilijker geworden.’

Twaalf kostbare maanden

‘Het probleem is dat het zoekjaarvisum al loopt,’ zegt Raveendran. ‘Een zoekjaar is een kostbare periode van twaalf maanden. Veel bedrijven nemen op dit moment geen nieuwe mensen aan en hebben vacatures van voor de pandemie teruggetrokken. In de huidige situatie staat tijd niet aan onze kant. De banenmarkt staat stil, maar de klok van het visum tikt gewoon door.’

Samen met andere recent afgestudeerden die een zoekjaarvisum hebben, probeert Raveendran aandacht voor het probleem te vragen. ‘Deze situatie is niet eerder voorgekomen, dat maakt het zo ingewikkeld. De enige echte oplossing is een verlenging van het zoekjaarvisum. Als we genoeg tijd krijgen, zijn de meesten van ons prima in staat om een goede baan te vinden.’

De afgestudeerden hebben een petitie gestart op www.verlengzoekjaarvisum.petities.nl, waarin ze de Tweede Kamer vragen om een verlenging van hun zoekjaarvisum.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.