Borstvoeding tijdens de bachelor

Een kind grootbrengen terwijl je studeert is een aardig staaltje multitasken. Resource sprak vier studenten die het avontuur aangingen en die nu regelmatig brak in de collegezaal zitten door een huilende baby in plaats van een iets te gezellig feestje. Student en baby: gaat dat wel samen?
Bent en Antonia Elvers en hun zoon Nanda Elias.

Bent, masterstudent Organic Agriculture en Antonia Elvers, masterstudent Environmental Sciences, kregen acht maanden geleden Nanda Elias. Antonia: ‘Ik had gelukkig een makkelijke zwangerschap, ik heb zonder problemen stage gelopen tot twee maanden voor de geboorte. Nu doe ik een ochtendvak en hou de rest van de dag vrij.’ Bent is bezig met zijn thesis. ‘In het begin dachten we: we delen gewoon de dag in tweeën, zodat we allebei vier uur kunnen werken. Dat bleek onmogelijk. Thuiswerken is niet zo productief: je bent druk met koken, schoonmaken, er is babyzwemmen. Ik zit regelmatig in het weekend te werken.’

Gekkenwerk

Bachelorstudent Remi (die niet met zijn achternaam in Resource wil) kreeg bijna een jaar geleden een zoontje. Ook hij wisselt het studeren en zorgen af. ‘Voor ons kwam de geboorte eind mei perfect uit. Daarna stond de vakantie voor de deur en hadden we twee maanden om van hem te genieten. Nu studeren mijn vriendin en ik om en om. Ik heb nu twee fulltime periodes, maar ben periode drie en vier thuisgebleven. Ik had alleen wat herkansingen. Leren was wel pittig trouwens. Tegelijk oppassen en studeren is een illusie. We hebben allebei vertraging opgelopen.’

 Tegelijk oppassen en studeren is een illusie 

Tshering Choden kwam twee jaar geleden naar Wageningen met haar dochter Dechen, die toen zes was. Eind vorig jaar rondde ze haar master Plant Sciences af, in minder dan twee jaar. ‘Achteraf gezien was dat gekkenwerk. Ik weet niet hoe ik dat gedaan heb. Ik ben wel gedisciplineerd aangelegd, ik heb nog nooit een vak niet gehaald. En voor mijn thesis heb ik de zomer doorgewerkt. Maar vaak was ik de hele dag aan het rennen van de kinderopvang naar college en weer terug, en tegen de tijd dat Dechen in bed lag om half negen moest ik nog studeren. Time management is een essentiële vaardigheid als je studeert met een kindje en je moet erg gemotiveerd zijn.’

Eerste hulp bij kinderen krijgen

WUR heeft een website voor studenten-met-kind, met informatie over begeleiding en financiële hulp zoals kinderopvangtoeslag. ‘Als je studievertraging oploopt door je zwangerschap, kan je daarvoor financiële ondersteuning (FOS) aanvragen’, zegt decaan Nadja Schmiemann. ‘Dat gaat om maximaal vier maanden, maar alleen als je daadwerkelijk vertraging hebt opgelopen.’ Nederlandse studenten kunnen zich ook tijdelijk uitschrijven. In die ‘studiepauze’ betaal je geen collegegeld en als je weer wilt beginnen kan dat op elk gewenst moment. Voor buitenlandse studenten ligt een pauze lastiger, omdat ze dan hun visum kwijtraken.

Tshering Choden en haar dochter Dechen.

Tshering: ‘Toen ik mijn visum wilde aanvragen kreeg ik meteen te horen dat de universiteit me niet zou helpen met een visum regelen voor mijn kind. Niet bepaald hartelijk. Mijn man is Nederlands en die heeft me geholpen, maar veel andere studenten krijgen geen hulp. Ik ken studenten die daardoor hun kindje niet konden meenemen, wat erg moeilijk is.’ Remi heeft weinig problemen ervaren. ‘De uni is redelijk flexibel. Na het eerste jaar kan je je rooster zelf indelen en de communicatie met docenten verloopt goed. Mijn vriendin ervaart meer problemen bij haar studie tandheelkunde. Ze heeft veel practica en mag niks missen. Ik wil niks gemeens zeggen over tandartsen maar eh… ze zijn daar minder meedenkend.’

 Ze hebben geen plek waar je met je kindje mag wonen 

Schmiemann: ‘Meestal is het opschuiven van deadlines of een andere indeling van vakken hier in Wageningen niet zo’n probleem en kan dat rechtstreeks met de docent besproken worden. Ik maak zelden mee dat studenten tegen onwil aanlopen. Het grootste probleem hier is wat mij betreft dat Forum nog steeds geen goede kolfruimte heeft. Die zit ergens verstopt in de kelder achter de fietsenstalling.’

Geen appartementen

Wanneer je een baby verwacht, is een woning vinden en behoorlijke uitdaging. Een eenpersoonskamer vinden is al pittig, laat staan een plek voor meer mensen. Daar liepen ook Bent en Antonia tegenaan. Bent: ‘We zijn naar Idealis geweest maar daar voelden we ons totaal niet ondersteund. Als je een PhD doet kan je je inschrijven voor een gezinsappartement maar als je nog studeert, hebben ze geen enkele plek waar je met je kindje mag wonen. Ze zeiden meteen dat ze ons niet konden helpen en dat we op de particuliere woningmarkt iets moesten zoeken.’

‘In principe hebben wij inderdaad geen geschikte woonruimte voor gezinnen’, zegt Marisca Wind van Idealis. ‘Wij zijn een studentenhuisvester, dus hebben voornamelijk kamers waar één persoon in kan. Als een bewoonster zwanger raakt, gaan wij samen op zoek naar een passende oplossing. Wij schakelen dan ook hulp in van andere partijen, zoals de Woningstichting. We vinden het jammer dat deze studenten een slechte ervaring hebben gehad, daar herkennen we ons niet in. We proberen alles te doen wat in onze macht ligt om te helpen in dit soort gevallen.’ De universiteit laat weten niet te helpen bij het zoeken naar woonruimte. Het advies is zo vroeg mogelijk te beginnen aan de zoektocht.

Studentenleven?

Je studentenleven delen met een kindje is vooral hard werken en goed plannen, zo lijkt het. Zit er ook nog wel eens een feestje in? Tshering: ‘Niet echt! De avonden en weekends zijn vooral voor mijn gezin. We nodigen wel vrienden uit bij ons thuis.’ Voor Remi is er niet veel veranderd. ‘We woonden al samen voor we een kindje kregen en het was niet zo dat ik toen drie keer in de week ging feesten. Het studentenleven ontdekken heb ik al eerder gedaan.’ Antonia: ‘Ons leven is anders dan dat van de gemiddelde student. Maar we zijn blij dat we nu een kindje hebben gekregen. We genieten er echt van. Als je jong bent ben je veel flexibeler dan wanneer je vast zit aan een baan.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.