Hoeveel internationale studenten zijn er straks nog?

De coronacrisis heeft waarschijnlijk serieuze gevolgen voor de instroom van nieuwe studenten.
Foto: Marte Hofsteenge.

‘In veel landen ligt het onderwijs stil, waardoor diploma’s niet op tijd worden behaald’, zegt Ingrid Hijman, hoofd Student Service Centre. ‘Ook zijn veel testcentra voor Engelse toetsen dicht. Voorlopig kunnen geen visa worden aangevraagd voor nieuwe studenten van buiten Europa. En de economische crisis die gepaard gaat met de pandemie zorgt voor nieuwe financiële uitdagingen bij potentiële WUR-studenten. Kortom, er is op dit moment veel onzekerheid.’

Voor een deel van die problemen is een oplossing te verzinnen. Zo kan In’to Languages een taaltoets afnemen bij nieuwe studenten. Hijman: ‘Maar voor een aantal problemen is niet gelijk een oplossing. We kunnen geen visa regelen zo lang de ambassades stilliggen. Normaal gesproken moeten we dat in juni wel hebben geregeld voor de september-starters. Het is op dit moment nog erg onduidelijk of dat straks mogelijk is. Is het straks überhaupt mogelijk om naar Nederland toe te reizen? We weten het simpelweg niet.’

Starten in februari

Vanwege de huidige onzekerheid en de vragen zonder antwoord, pleit Hijman voor een tweede instroommoment in februari. ‘Een aantal studies bieden dat al aan, maar misschien moeten we dat gewoon WUR-breed gaan doen. Dan is het hopelijk wat stabieler en is er meer tijd om alles goed te regelen. Daar zouden we nu allemaal veel meer over na moeten gaan denken.’

Ook onderwijsdecaan Arnold Bregt ziet dat de coronacrisis veel hobbels op de weg veroorzaakt als het gaat om toelating van internationale studenten. ‘Laatst heeft Dirk van Damme van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, red.) een presentatie gedeeld met analyses over de impact van de coronacrisis op het hoger onderwijs. Ik denk dat het beeld dat hij schetst over het algemeen wel klopt.’

Flinke klap

Van Damme, hoofd van de educatiedivisie van de OESO, verwacht dat de internationale studentenmobiliteit een flinke klap krijgt door de coronacrisis (slide 11); dat universiteiten die afhankelijk zijn van het collegegeld dat non-EU studenten betalen ‘will suffer very much’ (slide 15); en een ‘huge drop’ in de aanmelding van Chinese studenten (slide 21). Ook Nuffic, een organisatie voor internationalisering in het onderwijs, verwacht de komende jaren minder fysieke studentenmobiliteit. ‘Studenten uit China, India en Zuid-Korea zullen naar verwachting vaker kiezen voor studeren in eigen regio. (…) Deze trend was al ingezet door de toenemende kwaliteit van Aziatische instellingen in het hoger onderwijs, maar zal door de coronacrisis mogelijk worden versneld.’

‘Hoe het hier gaat uitpakken, weten we gewoon niet’, besluit Bregt. ‘Elk jaar krijgen we zo’n 10.000 aanvragen van internationale studenten die niet direct toelaatbaar zijn. Vorig jaar waren dat er 13.474 in totaal. Die moeten eerst door de toelating heen, waarna uiteindelijk zo’n 8 tot 10 procent zich ook echt inschrijft. Alleen weten we op dit moment niet hoeveel van die aanvragen ook kunnen worden toegelaten, omdat alles stil ligt vanwege coronamaatregelen. En hoeveel van de groep die wordt toegelaten, zich ook echt inschrijft. Ook de Europese instroom blijft onduidelijk. We zijn afhankelijk van hoe de situatie zich hier en in andere landen ontwikkelt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.