Column: Toppredator

Nooit gedacht dat ik regelmatig met mijn verrekijker naar de campus zou fietsen omdat het daar zoveel rustiger zou zijn dan in de uiterwaarden.
Tekst: Vincent Oostvogels.

Dus ik had mijn fiets weer eens bij Impulse neergezet, liep een rondje, en zag de usual suspects. Een paartje scholeksters, wat spreeuwen. Meerkoeten die zoals altijd een beetje gebocheld rondlopen, alsof ze te lang krom achter een computerscherm hebben gezeten. Het zwanenpaar op de vijver – het vrouwtje broedt intussen, het mannetje houdt indringers op ruime social discance van het nest.

En toen, bovenop Forum, een slechtvalk! Die hangt wel vaker rond op de campus maar dat maakt het niet minder bijzonder. Snelste dier op aarde, in duikvlucht ruim drie sneller dan een cheeta. Daarmee in staat om gigantische prooien uit de lucht te stoten, tot reigers aan toe. Ach, dat hoef ik allemaal niet te vertellen, dat weet de lezer al lang. De slechtvalk is een icoon.  

Ik dacht aan de krantenberichten over wilde dieren die nu, in lockdown-tijden, ineens middenin steden opduiken. Echte toppredatoren ook, zoals poema’s in het Chileense Santiago en krokodillen in het Mexicaanse Cancún. Prachtig, maar tijdelijk. Zodra de lockdowns weer worden opgeheven, zijn ze weg. Gelukkig geldt dat niet voor onze slechtvalk. Of de campus uitgestorven is zoals nu, of straks weer vol staat met feestvierende AID-lopers: de toppredator bovenop Forum zal zich er allemaal weinig van aantrekken. 

Vincent Oostvogels (24) zoekt in zijn twee masteropleidingen Forest and Nature Conservation en Animal Sciences het kwetsbare raakvlak op tussen natuurbeheer en voedselproductie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.