Studenten zeggen huur op tijdens coronacrisis

Studenten trekken weer bij hun ouders in.

© Joris Schaap

In het eerste kwartaal van 2020 werden er 677 contracten beëindigd bij Idealis; 173 meer dan in dezelfde periode van 2019 (504). In het tweede kwartaal van 2019 werden er in totaal 583 kamers opgezegd; in 2020 staat de teller na de eerste week al op 463.

Idealis-woordvoerder Hellen Albers: ‘Bij een huuropzegging geven studenten niet aan waarom ze de kamer opzeggen, dus we kunnen alleen naar de cijfers kijken. Maar dat het stijgt is wel duidelijk. Corona lijkt dus zeker een effect te hebben.’

Online hospiteren

Het toewijzen van kamers gaat overigens gewoon door via Room, vertelt Albers. ‘Als er hospiteeravonden gehouden moeten worden, dan wordt geadviseerd dit online te doen. We merken overigens ook al dat er minder wordt gereageerd op ons aanbod; er staan op dit moment al meer kamers leeg dan vorig jaar.’

Veel mensen met wie ik dagelijks omging, zal ik niet meer zien 

Rijk Dersjant

Student Rijk Dersjant gaat zijn kamer opzeggen. ‘Ik woonde met vier huisgenoten. We verschilden van mening over hoe we met de crisis moesten omgaan. Sommigen konden zich niet voorstellen om geen sociaal contact met anderen meer te hebben, dus spraken we af dat er geen verschillende vriendengroepen tegelijk in huis mochten en dat er maximaal twee mensen tegelijk op bezoek mochten komen. Ik vond dat zelf eigenlijk niet streng genoeg, maar het is wettelijk toegestaan en kan niet voor huisgenoten bepalen hoe zij hun leven leiden. Dus besloot ik om bij mijn ouders te gaan zitten in Culemborg.’

Student Rijk Dersjant zit voorlopig bij zijn ouders en gaat zijn kamer opzeggen.

Eenmaal in Culemborg besefte Dersjant dat hij eigenlijk helemaal niet meer in Wageningen hoeft te zijn. ‘Periode 5 en 6 zijn allebei volledig online. Daarna ga ik voor mijn master naar Maastricht. Daar heb ik nu zo goed als zeker iets gevonden. Zodra dat bevestigd wordt, zeg ik mijn kamer in Wageningen op.’

Opeens voorbij

Dersjant vind het vreemd dat de coronacrisis een vroegtijdig einde aan zijn tijd in Wageningen heeft gemaakt. ‘Het is heel raar. Veel mensen met wie ik bijna dagelijks omging, zal ik voorlopig niet meer zien. Als alle maatregelen zijn ingetrokken, ga ik nog wel een mooi afscheidsfeest geven. En ik ben niet helemaal weg uit Wageningen: ik ga een gecombineerde master doen: Bewegingswetenschappen in Maastricht en Voeding & Gezondheid in Wageningen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.