Lin kan niet aan stage beginnen en dat kost elke maand ruim 1.500 euro

Student Shih-Hsuan Lin loopt studievertraging op tijdens de pandemie.

© Shutterstock

Shih-Hsuan Lin (25) uit Taiwan hoeft alleen nog stage te lopen om zijn master Biobased Sciences af te ronden. Alleen kan hij daar door de coronacrisis nu niet aan beginnen. ‘Elke maand uitloop kost me zo’n 1.500 euro collegegeld plus mijn huur.’

Afgelopen maart rondde Lin zijn scriptie af. ‘Ik was van plan om in april aan mijn stage te beginnen. Ik heb contacten bij een onderzoeksfaciliteit en daar zou ik aan de slag kunnen. Alleen kan door de coronacrisis nu niemand aan een stage beginnen daar.’

Voorlopig verblijft Lin in Taiwan. ‘Toen bekend werd dat de coronamaatregelen verlengd zouden worden tot augustus, besloot ik om terug te keren.Taiwan laat geen buitenlanders toe, dus het vliegtuig was behoorlijk leeg. Momenteel ben ik bij een andere Taiwanese WUR-student in quarantaine. We zitten in het huis van haar ouders, die zijn nu ergens anders.’

Ik probeer oplossingen te verzinnen, maar tot dusver heb ik er geen gevonden 

Shih-Hsuan Lin

De vertraging door de coronacrisis kost Lin veel geld. ‘Het collegegeld voor non-EU studenten is zo’n 18.000 euro per jaar, dus elke maand uitloop kost me zo’n 1.500 euro. En ik heb mijn huur nog niet opgezegd, want als ik terugkom om ergens aan een stage te beginnen, heb ik wel een slaapplek nodig.’

Uitschrijven? Visum weg

WUR heeft Lin en andere studenten die niet aan stages kunnen beginnen aangeboden dat ze hun studie tijdelijk mogen pauzeren, zodat het ze geen collegegeld kost. Alleen levert dat voor niet-EU studenten weer een nieuw probleem op: hun visum wordt per direct ongeldig verklaard. Lin: ‘Je kan je studie dus pauzeren, maar dan weet je niet zeker of je het later weer kan oppakken. Ik schrijf me niet uit, want ik wil mijn studie wel afmaken.’
Een aantal van Lins Taiwanese vrienden zit in hetzelfde schuitje: ‘Zij zouden april en mei beginnen met hun stages, maar dat is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zij zijn nu ook in Taiwan. We kunnen alleen afwachten.’

Stage in thuisland

Ingrid Hijman, hoofd Student Service Centre, kent meer gevallen zoals dat van Lin. ‘Er is helaas geen kant en klare oplossing die voor iedereen werkt. We kijken eerst altijd of een andere vorm van onderwijs de stage kan vervangen, bijvoorbeeld een tweede thesis. Als dat niet mogelijk is en studenten geen onderwijs meer volgen, dan wordt uitschrijven een optie. Bij niet-EU studenten levert dat inderdaad het probleem op dat hun visum ongeldig wordt verklaard – dat zijn de regels van het IND. Als zij zich uitschrijven en dan vanuit het buitenland een stageplek in Nederland vinden, kunnen wij niet garanderen dat ze op tijd een visum hebben.’Een mogelijke oplossing voor niet-EU studenten is dat ze een stageplek zoeken in hun thuisland. Hijman: ‘Een aantal Chinese studenten heeft een stageplek gevonden in China. Dan is het visum geen probleem.’

Tijdelijk uitschrijven? Neem eerst contact op

Hijman roept studenten op die overwegen zich tijdelijk uit te schrijven omdat ze door de coronacrisis studievertraging op dreigen te lopen, om contact op te nemen met het Student Service Centre. ‘Dan kunnen we samen kijken of het beter is om je tijdelijk uit te schrijven of niet. Dat verschilt echt per geval.’
WUR onderzoekt mogelijkheden om financiële hulp te regelen voor studenten die uitstel oplopen door de coronacrisis. Lin: ‘Maar ze kunnen ons niks beloven. Dat zorgt voor onzekerheid bij ons. Ik probeer ook oplossingen te verzinnen, maar tot dusver heb ik er geen gevonden.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.