JIJ (nog steeds) op de campus – ‘Thuis kan ik niet studeren dus ga ik elke dag naar forum’

Masterstudent Food Technology Stefanus (26) uit Indonesië besloot om tijdens de coronacrisis in Wageningen te blijven.

Masterstudent Food Technology Stefanus Mega Prabawa (26) uit Indonesië besloot om tijdens de coronacrisis gewoon in Wageningen te blijven. Zijn dagen bestaan voornamelijk uit studeren in Forum. ‘Elke dag, van acht uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds.’

Het is een lange vlucht terug naar Indonesië’, aldus Prabawa. ‘De stad waar ik vandaan kom is geblokkeerd, dus zelfs als ik terug zou reizen, zou ik niet naar mijn familie toe kunnen. Daarom besloot ik om hier te blijven en te studeren.’ Ondanks dat al het onderwijs online only is geworden, studeert Prabawa nog steeds op de campus. ‘Thuis kan ik niet studeren, daar ben ik niet productief. Daarom ga ik elke dag naar Forum, ook in het weekend. Elke keer zit ik op dezelfde plek, recht voor de bibliotheek. Maar één op de drie pc’s doen het nu, om te zorgen dat de afstand tussen studenten meer dan anderhalve meter is. Dus er zijn maar weinig mensen.’

 Zelfs als ik terug zou reizen, zou ik niet naar mijn familie kunnen 

Van twaalf tot één is het lunchpauze. ‘Soms voor de computer, maar als de zon schijnt, ga ik aan het meer zitten en een beetje chillen. Ik Skype met mijn vrienden in de pauze. Ondanks dat we ergens anders zijn, kunnen we dan toch samen lunchen.’ Na een lange dag studeren houdt Prabawa ervan om ’s avonds met vrienden te eten. ‘Meestal eet ik nu alleen, maar soms eten we nog samen. Hooguit met twee, drie vrienden, zodat we voldoende afstand kunnen houden. Deze etentjes zijn belangrijk voor me, anders zou ik gek worden.’

Prabawa vind het jammer dat het onderwijs volledig online is door het coronavirus. ‘We zouden practica hebben in het lab, maar dat is nu niet mogelijk. Dus studeren we dat nu via YouTube. Die practica zijn belangrijk voor masterstudenten. Ik kom van ver om dat hier mee te maken. Online onderwijs had ik ook wel vanuit Indonesië kunnen volgen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.