Louise O. Fresco over corona en scenario’s

De raad van bestuur van WUR staat op scherp: iedere dag moeten er vanwege de coronacrisis nieuwe keuzes worden gemaakt en extra maatregelen getroffen. Hoe komen de keuzes tot stand? Wat speelt er achter de schermen en: hoe ziet de toekomst eruit? Resource spreekt bestuursvoorzitter Louise O. Fresco.

De raad van bestuur (RvB) werkt momenteel vanuit drie scenario’s: een slowdown-fase, waarin zoveel mogelijk thuis wordt gewerkt, een theoretisch lockdown-fase en een recovery-periode. Het Crisis Managementteam (CMT), dat afgelopen 12 maart in werking trad onder leiding van bestuurslid Rens Buchwaldt, werkt die uit. Het team overlegt meerdere keren per dag, de RvB één keer per dag. En dat alles online. Fresco: ‘We bespreken nu vooral praktische zaken, bijvoorbeeld over hoe ons IT-systeem toekomstbestendig blijft, hoe we omgaan met stages en leeronderzoek van studenten. Maar ook hoe we omgaan met vakanties van medewerkers of met personeel dat net is aangenomen. En over wat een lockdown-scenario betekent voor WUR. Die scenario’s worden verder uitgewerkt en bijgesteld op basis van nieuwe informatie, voor het onderwijs of HR.’ De overkoepelende regie ligt bij het CMT.

Het nieuwe normaal

Op dit moment zit WUR in het slowdown-scenario. Het crisisteam werkt met HR aan beslissingen die voortvloeien uit beperkende maatregelen die de overheid oplegt. Fresco: ‘Wat betekent dit bijvoorbeeld voor onze bouwplannen? Sluiten we nog meer gebouwen, welke labs moeten open blijven en met welke bezetting? Dat ligt ook deels bij de businessunitmanagers, maar we moeten het samen doen. De slowdown-fase duurt waarschijnlijk nog twee en misschien wel vier maanden. Stel dus dat het over de vakantie heengaat? Wat doen we voor collega’s en studenten die geen goede elektronische thuisverbinding hebben? En hoe ondersteunen we collega’s met jonge kinderen of met zieke familieleden en wat doen we voor internationale studenten die ziek worden?’ Het is zoeken naar een nieuwe “normaliteit”, aldus Fresco. ‘Daarbij moet het minder stressvol worden dan de afgelopen veertien dagen. We willen maatwerk zodat iedereen zo gemotiveerd mogelijk kan blijven werken aan onderwijs, onderzoek of aan nieuwe ideeën. Juist in tijden van crisis worden soms innovaties ontwikkeld. Het is van belang dat we onze Wageningse creativiteit en enthousiasme vasthouden, ook als de situatie niet snel verbetert en er vermoeidheid optreedt.’ 

 Het is zoeken naar een nieuwe normaliteit 

Studenten

Voor studenten spelen ook andere problemen. Sommigen zijn in het buitenland en willen naar huis. Anderen zijn net aan een stage begonnen die nu niet doorgaat. Buitenlandse studenten zijn bezorgd over hun familie thuis en vragen zich af of ze terug moeten. ‘Een groot aantal van de studenten- en phd-zaken regelen we onder leiding van de rector in afstemming met de andere universiteiten. Zo hebben we besloten dat we de promoties allemaal online gaan doen. Dat zijn grote stappen die voortkomen uit de slowdown.’ 

Creativiteit

‘Of we tot nu toe de goede beslissingen hebben genomen? Zoals premier Marc Rutte zegt: “Met vijftig procent van de kennis moet je honderd procent van de beslissingen nemen”. We zijn voortdurend alert. Je kunt het vergelijken met een bal waar je op staat die blijft rollen; je moet je blijven aanpassen. Ik zie enorm veel creativiteit en goodwill, ik ben vol lof over iedereen.’ Uiteindelijk komt een recovery-fase, aldus Fresco: ‘Dat is een herstelperiode. Het is onduidelijk wanneer die start. We zullen onze reguliere bedrijfsvoering dan weer op moeten starten in een nieuwe werkelijkheid. Want deze periode kan gevolgen hebben voor financiering of de instroom van studenten, zeker ook de buitenlandse. WUR heeft geen acute financiële issues maar we willen heel graag onze ambities waar maken.’

Kracht van wetenschap

Na het gesprek over het nu, komen we op de toekomst. Kan deze tijd ons ook iets brengen? Fresco: ‘Het zou zeker kunnen dat dingen anders gaan lopen. Mobiliteit bijvoorbeeld. Meerder keren per jaar op stedentrip, gaan we dat nog doen? Hoe gaan we met onze gezondheidszorg om, met kwetsbare ouderen. En wat is werk? Is dat altijd fysiek gescheiden van privé? En hoe gaan we op lange termijn om met onderwijs? Moeten studenten altijd naar de campus komen? Ik denk dat persoonlijk contact heel goed is, dat helpt ons groeien als mens, maar misschien moeten we creatiever naar onze opleidingen kijken. Je ziet nu dat online onderwijs werkt. Dit is onze kans om gebaande paden te verlaten en veranderingen te versnellen. Maar eerst moet er rust komen en moeten we ons buigen over de nieuw economische en financiële realiteit.’

Tags:
#corona

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.