AFSG krijgt ervaren vrouwelijke directeur

Sjoukje Heimovaara wordt per 1 maart de nieuwe algemeen directeur van de Agrotechnology and Food Sciences Group (AFSG) van WUR.
Sjoukje Heimovaara. Foto: Guy Ackermans

De opvolger van Raoul Bino heeft veel bestuurlijke ervaring bij zowel commerciële als kennisorganisaties.

Sjoukje Heimovaara (1965) is geboren in Friesland, maar heeft een Finse achternaam sinds ze trouwde met een Delftse hoogleraar uit dat land. Ze studeerde plantenveredeling in Wageningen en promoveerde in Leiden. Ze werkte daarna 14 jaar bij TNO en 17 jaar bij het plantenveredelingsbedrijf Royal Van Zanten; de meeste jaren als R&D-directeur. Ze is heel loyaal als ze voor een werkgever kiest, zeggen ingewijden.

Direct

Qua karakter krijgt WUR een nieuwe directeur in huis die heel open, direct en rationeel is. Vorig jaar stapte Heimovaara op als ceo bij het veredelingsbedrijf Royal Van Zanten na een ‘verschil van inzicht’ met de investeringsmaatschappij die het bedrijf had overgenomen. Ze weet wat ze wil en hecht niet aan het pluche, zo bleek. Wel hecht ze enorm aan kennis en onderzoek. Om die reden zat ze de afgelopen jaren in NWO-commissies, VNO/NCW en Plantum, de koepelorganisatie van plantenveredelingsbedrijven.

Profiel

Sinds vier jaar is ze ook lid van de AWTI, de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie. Vorig jaar gaf een AWTI-commissie onder haar leiding nog advies aan de regering over het hoger onderwijs. Ze constateerde toen dat de universiteiten en hogescholen steeds meer op elkaar gaan lijken. Dat komt mede door de overheidsfinanciering. ‘Iedereen rent achter dezelfde worst aan’. Ze adviseerde invoering van een profielbekostiging, zodat de universiteiten en hogescholen zich meer gaan onderscheiden én meer gaan samenwerken.

Vrouw

WUR wilde een vrouw als opvolger van Bino en heeft er veel aan gedaan om vrouwelijke kandidaten te werven. Uiteindelijk kon de benoemingscommissie kiezen uit meerdere vrouwen en enkele mannen. Heimovaara kwam daarbij als beste uit de bus. Mogelijk minpuntje van de nieuwe directeur: ze kent de planten- en onderzoekwereld op haar duimpje, maar de voedingswereld nog niet zo goed.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.