Student
Nieuws
Onderwijs
Studentenleven

Kerstcadeau? Kies een beurs voor studenten uit ontwikkelingslanden

Gemiddeld doneren 133 WUR-medewerkers hun eindejaarsgeschenk aan het Anne van den Ban Fonds. Dat fonds geeft veelbelovende studenten uit ontwikkelingslanden de kans om te studeren in Wageningen.
Luuk Zegers

Gervas Ilomo. © Universiteitsfonds Wageningen

‘De afgelopen zes jaar hebben gemiddeld 133 medewerkers hun eindejaarsgeschenk aan het Anne van den Ban Fonds gedoneerd’, vertelt Arianne van Ballegooij, fondsenwerver bij het Universiteitsfonds Wageningen. ‘Daarin is 2017 niet meegenomen, omdat er toen alleen projecten voor 100 years in het eindejaarsgeschenk waren opgenomen.’ Het laagste aantal medewerkers dat doneerde was 104; het hoogste 173.

De kerstpakketdonaties leveren gemiddeld vierduizend euro op, vertelt Van Ballegooij. ‘Dat is genoeg om een student ongeveer vier-en-een-halve maand te ondersteunen. Daar zijn we dus heel erg blij mee.’

Het Anne van den Ban Fonds heeft naast de kerstpakketdonaties ongeveer achthonderd trouwe donateurs. ‘Ook zijn er steeds vaker mensen die bij een verjaardag, feest of pensionering in plaats van een cadeau vragen om een gift voor het fonds.’ Alles bij elkaar kan het Anne van den Ban Fonds met dat geld elk jaar zo’n 15 studiebeurzen toekennen.

‘Doneren is natuurlijk altijd vrijwillig’, zegt Van Ballegooij. ‘Het is ontzettend mooi als mensen afzien van iets leuks voor zichzelf en iets geven aan een ander.’

Leah Nandudu. © Universiteitsfonds Wageningen

Duizenden mensen

In september 2019 werd Tanzaniaan Gervas Ilomo de 300ste student met een Anne van den Ban-beurs. ‘Ik ben niet de enige die van deze beurs profiteert’, zei een dankbare Ilomo. ‘De kennis die ik in Wageningen opdoe komt straks ten goede aan duizenden mensen.’

Leah Nandudu uit Oeganda was de 250ste student met een Anne van den Ban-beurs. Inmiddels werkt ze als plantenveredelaar in de westelijke Nijlregio van Oeganda. Nandudu: ‘Ik kan de donaties aan mijn studie niet terugbetalen, maar wat ik wel kan doen, is een bijdrage leveren aan mijn land.’

De man achter het fonds

Anne van den Ban was de grondlegger van de voorlichtingskunde in Wageningen. Hij viel op door zijn keuze om al op 55-jarige leeftijd afscheid te nemen als hoogleraar zodat hij kon helpen bij de opbouw van ontwikkelingslanden. In 1992 richtte hij de Stichting Redelijk Studeren op (nu het Anne van den Ban Fonds). Anne van den Ban overleed op 88-jarige leeftijd in 2016.

Topsport

Behalve het Anne van den Ban Fonds is het dit jaar ook mogelijk om te doneren aan het Fonds Niels Smith, dat sportbeurzen verzorgt voor studenten die studie combineren met topsport.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.