Wetenschap

Tomatenkas krijgt digitaal tweelingbroertje of -zusje

Onderzoeker Jochem Evers van de Plant Sciences Group en zijn team hebben 1,2 miljoen euro tot hun beschikking om een virtuele tomatenkas te bouwen. De virtuele tomatenkas is een vlaggenschip van “Digital Twins”, een van de drie grote investeringsthema’s van WUR.
Tessa Louwerens
Digitale TweelingenHet idee van Digital Twins is om computermodellen te maken van objecten of processen die real-time worden geüpdate met nieuwe gegevens uit de echte wereld. WUR stelt per project bijna 1.2 miljoen euro beschikbaar. Dit is deel 1 van een serie; later volgen updates over de andere vlaggenschip-projecten: Voedingsadvies op maat en de digitale boerderij.

Evers werkt samen met een team van twaalf wetenschappers van onder andere Plant Sciences, Social Sciences en Environmental Sciences aan het project Virtual tomato crops. ‘Anders dan bij klassieke gewasmodellen wordt dit digitale tweelingmodel continu geüpdate met wat er op dat moment gebeurt in de echte kas’’, vertelt Evers. ‘Het model wordt daardoor steeds accurater.’ Met die gegevens kunnen de onderzoekers een digitaal 3D-model creëren van de kas en de planten, en voorspellingen maken over de tomatenkas in de echte wereld. Evers: ‘Je kunt bijvoorbeeld de groei voorspellen en op basis daarvan automatisch kasinstellingen aanpassen zoals belichting, vochtigheid of temperatuur, zodat de groei optimaal is.’

We kunnen bijvoorbeeld doorrekenen wat er gebeurt als je een nieuw tomatenras gebruikt, misschien zelfs eentje die nu nog niet eens bestaat.

Jochem Evers, Centre for Crop Systems Analysis

Tot op zekere hoogte kan dit ook met bestaande simulatiemodellen. Maar Evers denkt groter. ‘Wat echt spannend zou zijn, is als we de digitale tweeling kunnen gebruiken om bepaalde scenario’s door te rekenen waarvoor we niet zo makkelijk een experiment kunnen opzetten. Bijvoorbeeld om te kijken wat er gebeurt als je een ander soort glas in de kas zou zetten, of als je een nieuw tomatenras gebruikt, misschien zelfs eentje die nu nog niet eens bestaat.’ Hij hoopt de digitale tweeling in de toekomst te gebruiken in de zoektocht naar optimale combinaties tussen planteigenschappen en omgevingsfactoren. Daarbij willen de onderzoekers ook gebruik gaan maken van het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC), dat op dit moment gebouwd wordt op de campus en waar onderzoek gedaan gaat worden naar de effecten van genen en omgeving op de plant. ‘Daar kunnen we planten tot op het kleinste detail in kaart brengen. Die gegevens kunnen wij we goed gebruiken als input voor onze digitale tweeling.’ De eerste stap is om een prototype digitale tweeling te maken van de tomatenkassen op de campus. In de toekomst gaan de onderzoekers wellicht samenwerken met het bedrijfsleven. ‘Een aantal bedrijven heeft interesse getoond, maar het is nu nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.