Organisatie
Medewerkers

Hoe vul je 800 vacatures in?

WUR had in 2019 800 vacatures, meldde Resource in januari. Het bestuur trok extra recruiters aan om al die vacatures te vervullen. Hoeveel waren er dit jaar in werkelijkheid en wist WUR die posities te vervullen?
Albert Sikkema

©Shutterstock

Er waren in 2019 800 vacatures, twee keer zo veel als gebruikelijk. ‘En het jaar is nog niet om’, zegt Johan Kanis, manager Recruitment van WUR. Corporate Human Resources van WUR huurde in het voorjaar drie recruiters in om het toenemend aantal vacante posities in te vullen. Na de zomervakantie werden de eerste eigen recruiters aangenomen en binnenkort heeft elke kenniseenheid van WUR er zelf een.

Ingevuld

Zijn alle vacatures ingevuld? Er staan er op dit moment nog zo’n 250 open, zegt Kanis. Maar dat komt omdat ze, nadat ze worden opengesteld, meestal pas na enkele maanden daadwerkelijk zijn ingevuld. Veel openstaande vacatures zitten in deze tussenfase. Een aantal daarvan is moeilijk invulbaar. ‘Maar als we geen geschikte kandidaten vinden, blijven we gewoon zoeken.’

Bibliometrie

Ondertussen weet HRM steeds meer en diverse kandidaten voor openstaande vacatures te vinden, zegt Kanis. Een van de redenen daarvoor is dat HRM gebruik maakt van bibliometrie. ‘Als we vacatures voor onderzoekers hebben, doorzoeken we publicaties en citaties in dat onderzoeksveld, zodat we een onderzoeksnetwerk in kaart brengen. In dat netwerk zitten ook onderzoekers die we nog niet kennen. Die kunnen we dan gericht benaderen.’

Boomers

Komend jaar verwacht Kanis weer een groot aantal vacatures, vergelijkbaar met dit jaar. ‘Ook voor volgend jaar geldt dat er veel babyboomers met pensioen gaan, dat personeelsleden sneller van baan wisselen en dat zowel de universiteit als Wageningen Research blijven groeien.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.