Student
Column

Kattencrisis

Zolang ik hier studeer, hebben er markante katten rondgelopen. Je had de Haarwegkat, afgelopen zomer was er een zwarte campuskat en natuurlijk is er al een poosje de Jumbokat. Joshi heet ze, en meestal ligt ze bij de ingang van Jumbo Tarthorst. Allemaal leuk en aardig, die katten, maar het is wel in strijd met…
Vincent Oostvogels

Zolang ik hier studeer, hebben er markante katten rondgelopen. Je had de Haarwegkat, afgelopen zomer was er een zwarte campuskat en natuurlijk is er al een poosje de Jumbokat. Joshi heet ze, en meestal ligt ze bij de ingang van Jumbo Tarthorst.

Allemaal leuk en aardig, die katten, maar het is wel in strijd met Europese natuurbeschermingsregels, aldus twee juristen van de Universiteit van Tilburg. Huiskatten zijn namelijk zulke fanatieke jagers dat ze een serieus ecologisch probleem vormen als ze vrij loslopen. Vooralsnog bemoeit de Nederlandse overheid zich niet met loslopende katten. Maar voor je het weet tikt de Raad van State haar op de vingers, en belanden we van een stikstofcrisis in een kattencrisis. Er moet dus echt iets gebeuren.

Het ligt voor de hand om katten niet meer vrij los te laten lopen. Dat doen we met honden tenslotte ook niet meer. Maar, als ik iets van die stikstofcrisis heb geleerd, is het dat je nooit te creatief kunt zijn met technische oplossingen.

Welnu, ik heb nog een ander idee. Niet alle katten zijn even fanatieke jagers. Waar de ene kat vogels uit de lucht plukt, ligt de andere gezapig voor de supermarkt. Dát zijn de katten die we moeten hebben, en als we lang genoeg doorfokken met zulke goeierds, krijgen we vanzelf een kat die we met een gerust hart los kunnen laten lopen. ‘Raad van Stateproof’, heet dat in ambtelijke kringen.

Bij Fokkerij en Genomica kunnen ze ongetwijfeld een fokproject opzetten met veelbelovende katten. Ik weet natuurlijk niet wat Joshi na sluitingstijd allemaal uitspookt, maar ik vermoed dat ze voor dat project in aanmerking zou komen.

Vincent Oostvogels (24) zoekt in zijn twee masteropleidingen Forest and Nature Conservation en Animal Sciences het kwetsbare raakvlak op tussen natuurbeheer en voedselproductie.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.