Student
Internationaal
Nieuws
Politiek
Ondertussen in...
Studentenleven

Colombiaanse studenten solidair met actievoerders thuisland

Zeker twintig Colombiaanse studenten en onderzoekers in Wageningen verzamelden zich op woensdag 4 december op de campus in solidariteit met de protesten tegen de Colombiaanse regering. ‘We willen dat de bestuurders het milieu en de biodiversiteit beschermen, en ook de levens van sociale leiders in ons land.’
Luuk Zegers

© Luuk Zegers

‘Vandaag is er een groot protest in Colombia’, zegt masterstudent Animal Sciences Laura Arango Carmona (31). ‘Als Colombianen in Wageningen staan we achter de actievoerders. We verzamelen ons op de campus, spelen het volkslied op een viool, nemen spandoeken mee en branden kaarsen als teken van rouw en verzet. En we beantwoorden de vragen van mensen die zich afvragen wat er aan de hand is.’

Op 21 november startten de protesten in Colombia. De onvrede heeft vele aanleidingen, waaronder de gebrekkige implementatie van het vredesakkoord met de Farc. ‘Het heeft te maken met de dissidente groepen die zich niet aan de vredesovereenkomst houden’, legt Arango Carmona uit. ‘Onze overheid is vastbesloten ze allemaal uit te roeien. In augustus bombardeerden ze een kamp van een van deze groepen. Achttien mensen kwamen om het leven, waarvan acht kinderen. Dat zette veel kwaad bloed, vooral omdat het stil werd gehouden tot in november. Toen de waarheid aan het licht kwam, was het een groot schandaal en begonnen de protesten.’

Maar er zijn meer oorzaken voor onvrede bij de Colombianen, vertelt Arango Carmona. ‘In de anderhalf jaar dat deze regering aan de macht is, zijn er honderden sociale leiders vermoord. Mensen die vechten voor een beter klimaat, traditionele leiders, feministen en nog veel meer. Deze mensen moeten beschermd worden, ongeacht wat hun politieke overtuigingen zijn, maar onze overheid faalt daarin.’

Wat the frack?

‘Ook heeft Colombia de meeste biodiversiteit per vierkante meter in de wereld. We willen dat onze overheid die beschermt, want op dit moment gaat de ontbossing ongekend hard en in de zoektocht naar olie en gas, wordt gekeken naar fracking, een controversiële boortechniek waarmee schaliegas wordt gewonnen. Maar fracking brengt ernstige milieuproblemen met zich mee en bedreigt onze watervoorziening.’

‘Als studenten in het buitenland proberen wij vooruitgang te brengen naar Colombia’, zegt Arango Carmona. ‘Het voelt alsof Colombia onder deze regering juist achteruit beweegt. We eisen de bescherming van alle Colombianen en betere wetten om de biodiversiteit en het milieu te beschermen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.