Ophef over slachtproces

Afgelopen week ging een item over de slacht van dieren uit het tv-programma Zondag met Lubach viraal.
Foto: Shutterstock. Deze Shutterstock-foto komt níet uit het tv-item, dat beelden bevat die sommigen als schokkend ervaren.

Aspecten van dat slachtproces, dat volgens de tv-makers ‘verschrikkelijk’ is, zijn in de loop der jaren door diverse Wageningers onderzocht.

De strekking van het item uit Zondag met Lubach ligt in het verlengde van het standpunt van de actiegroep Varkens in Nood, die meer maatregelen wil om het dierenwelzijn bij de slacht te verbeteren. Volgens Vion, de grootste slachter van Nederland en maker van de video’s waaruit Zondag op Lubach fragmenten gebruikte, zijn het slachtproces en de controle erop in orde. Het bedrijf is boos over de uitzending en zegt dat de tv-makers bewust misbruik hebben gemaakt van Vions openheid over het slachtproces. Ook is Vion not amused dat de tv-makers citeren uit Duitstalige video’s, terwijl diezelfde video’s ook in het Nederlands bestaan. Volgens Vion deden de programmamakers dat ‘voor het effect’ (het tv-programma laat zien dat varkens bij de slacht met gas worden verdoofd).

Zelf je (wetenschappelijk gefundeerde) oordeel vormen over slacht en het slachtproces? Op wur.nl vind je via de pagina ‘dierenwelzijn bij het slachten‘ de dossiers ‘zorgvuldig doden van dieren’ en ‘onverdoofd slachten’.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.