Cambridge haalt zeventiende-eeuws schilderij weg voor eetlust vega(n)s

Een schilderij van een zeventiende-eeuwse Vlaamse meester is weggehaald uit een eetzaal van Cambridge University, omdat vegetariërs de aanblik niet prettig vonden.
Het schilderij in kwestie. Uit het atelier van Frans Snijders.

Tekst: Bas Belleman

Op het schilderij uit het atelier van Frans Snijders staat een poelier te midden van dood gevogelte zoals een zwaan en een fazant. Er ligt ook een hert. Het schilderij hing in een eetzaal, maar de universiteit heeft het nu weggehaald omdat het schilderij sommige studenten de eetlust ontnam, aldus het Britse dagblad The Telegraph.

Het schilderij wordt nu onderdeel van een tentoonstelling over eten tussen 1500 en 1800 in het universiteitsmuseum. Dat het schilderij nu is weggehaald, is volgens de curatoren illustratief voor het thema: de morele en politieke keuzes rondom eten. Het debat over vegetarisme, bijvoorbeeld, werd ook in de zestiende eeuw al gevoerd.

Dit zeventiende-eeuwse werk is overigens een kopie door een onbekende schilder. Het origineel van Frans Snijders hangt in de Hermitage in Sint Petersburg.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.