Dag vier van de hongerstaking: ‘snel koud, minder concentratie’

Extiction Rebellion eist dat de universteit de klimaatnoodtoestand afkondigt.
De hongerstakers gingen woensdag in gesprek met de gemeente Wageningen. Foto: Extinction Rebellion

Niet twee maar vier WUR-studenten nemen deel aan de Extinction Rebellion (XR) hongerstaking voor klimaatactie die afgelopen maandag begon. Ze eisen onder andere dat de universiteit de klimaat- en ecologische noodtoestand afkondigt.

Joep Gevaert (23) doet een premaster om toegelaten te worden tot de master International Land & Water Management. Sinds maandag is hij in hongerstaking, net als drie andere WUR-studenten. ‘Op zich voel ik me prima, al merk ik wel dat ik een aantal dagen niet gegeten heb: ik heb hetsnel koud en word sneller moe. Mijn lichaam heeft meer tijd nodig om te herstellen en m’n concentratie is ook minder. Maar ik besef ook dat ik bevoorrecht ben: ik kan gewoon gaan eten als het écht nodig is. Op dit moment zijn er 820 miljoen mensen met honger die dat niet zomaar kunnen. We doen dit uit solidariteit met deze mensen én om te waarschuwen: als we op deze voet doorgaan, krijgen we vanaf 2050 ook in Europa te maken met ernstige voedseltekorten.’

Tergend langzaam

Donderdag 21 november reisde Gevaert met een aantal XR hongerstakers naar Den Haag om in gesprek te gaan met politici van de Partij voor de Dieren en D66. ‘Aan de ene kant is het fijn om te weten dat er mensen in de Kamer zitten die het wél proberen. Aan de andere kant heb ik weinig vertrouwen dat we met ons huidige, tergend langzame politieke systeem klimaatneutraal zijn in 2025.’

Gevaert vond het opvallend dat de D66-politicus voor het gesprek niks had vernomen van de 11.000 wetenschappers die vorige week de noodklok luidden (waaronder zeker 60 WUR-medewerkers). ‘Zij zeggen dat de huidige voorgenomen maatregelen tegen klimaatverandering ernstig tekortschieten om de opwarming van de aarde enigszins binnen de perken te houden. Hij is er nu wél van op de hoogte, dus dat is mooi.’

Noodtoestand

De hongerstakers hebben drie eisen aan de universiteit en de gemeente: dat ze een klimaat- en ecologische noodtoestand uitroepen, dat ze in 2025 klimaatneutraal zijn en dat er een burgerraad wordt opgericht waarin burgers de problemen met experts bespreken en bindende beslissingen nemen.

De belangrijkste eis voor nu is het uitroepen van de noodtoestand. Wat betekent dat eigenlijk concreet? Gevaert: ‘Klimaatverandering is zo’n gigantisch probleem, dat het op alle fronten prioriteit nummer één moet zijn. Daarom is het van belang dat WUR een publiek statement maakt. Dat doen ze nu niet.’ Volgende week gaat de universiteit in gesprek met de hongerstakers. ‘In eerdere gesprekken stelde de universiteit zich teleurstellend terughoudend op. Of daar nu verandering in komt? We gaan het zien. Wij zullen actie blijven voeren tot er écht iets verandert.’

Docent: ‘Er gebeurt veel te weinig’

Universitair docent Resource Ecology Ignas Heitkönig steunt (op persoonlijke titel) de actievoerders. Volgens hem zijn veel WUR-docenten ongerust over hoe langzaam de universiteit beweegt. ‘Deze actievoerders streven naar bewustwording en gedragsverandering en sporen de autoriteiten aan om actie te ondernemen. Ze willen dat de opwarming van de aarde binnen redelijke limieten blijft. Als je ziet hoe snel 2030 dichterbij komt, waarin veel Sustainable Development Goals gerealiseerd moeten zijn, dan gebeurt er eigenlijk veel te weinig.’

‘De hongerstaking komt voort uit onvrede’, vervolgt Heitkönig. ‘Het is een stukje machteloosheid en dat wordt zo heel duidelijk naar voren gebracht. Want alle signalen staan op rood, maar er gebeurt zo weinig. De landelijke autoriteiten zijn alleen maar aan het praten, alleen maar bezig met klimaattafels, maar wat gebeurt er nou echt? De minister gaat naar Brussel om te vragen of we niet een paar Natura2000 gebieden kunnen schrappen. We zijn echt op de verkeerde weg.’

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.