Wissen studieschuld was fake

De mogelijkheid om je studieschuld bij DUO te wissen of nepdiploma’s te kopen is nep. En berichten daarover zijn onderdeel van een sociaal experiment.
Foto: Shutterstock

Dat laat een woordvoerder van het bedrijf Diploma Nederland desgevraagd aan de Telegraaf weten. Vorige week bracht die krant het nieuws naar buiten dat er misschien wel een mol bij studiefinancier DUO werkte: Hoe zou het bedrijf Diploma Nederland anders, zoals werd beweerd, de studieschulden van oud-studenten kunnen laten verdwijnen? Diploma Nederland liet op de eigen webstie weten dat het die dienst al jarenlang aanbood. Je kon er ook voor enkele honderden euro’s diploma’s kopen op alle niveaus. Betalen kon in bitcoins.

Offline

De website is inmiddels offline en het telefoonnummer is niet bereikbaar. De Telegraaf heeft een van de makers gesproken. Die zegt dat het om een sociaal experiment van 13 studenten gaat die wilden onderzoeken hoe de Nederlandse markt op deze vorm van fraude zou reageren. ‘We hebben ons inziens dus niets strafbaars gedaan.’ De makers zeggen zich onveilig te voelen door alle media-aandacht voor hun initiatief. ‘Andere aanbieders hadden het op ons gemunt’, zegt de woordvoerder tegen de krant.

Extra controle

De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft een extra controle uitgevoerd en geen ‘onrechtmatige transacties’ gevonden, staat in een verklaring. ‘DUO heeft een afdeling die zich specifiek bezighoudt met onderzoek naar misbruik en oneigenlijk gebruik en voert op basis van signalen, onder andere uit de media, extra onderzoek uit.”

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.