WUR-studenten dakloos na brandweercontrole

Binnen vijf dagen onderdak moeten vinden voor acht mensen, twee katten, een hond en kippen. Het overkwam acht WUR-studenten nadat hun Renkumse huis volkomen onverwacht werd afgekeurd voor bewoning. De vergunningen en brandveiligheid waren niet op orde.
Lianne Eertink in haar inmiddels lege kamer Foto: Coretta Jongeling

Binnen vijf dagen onderdak moeten vinden voor acht mensen, twee katten, een hond en een stel kippen? Het overkwam acht WUR-studenten, nadat hun Renkumse huis volkomen onverwacht werd afgekeurd voor bewoning. De huisbaas bleek geen vergunning te hebben om het huis aan studenten te verhuren. Bovendien was de brandveiligheid niet op orde. Afgelopen zaterdag verkochten ze ‘alles wat je hier ziet’.

Tijdens een veiligheidscontrole van de snackbar die aan het huis vastzit, viel het de brandweer op dat het huis erachter ook bewoond werd. Het huis wordt al zo’n dertig jaar verhuurd aan studenten, maar was al die tijd nog nooit gecontroleerd. Veel plafonds bleken gemaakt van het erg brandbare softboard en nergens hingen rookmelders.
In eerste instantie leek het verhaal met een sisser af te lopen; de huisbaas beloofde maatregelen te treffen om het huis veiliger te maken. Maar toen ook de wooninspectie kwam kijken, bleek het huis helemaal niet geregistreerd te staan als studentenhuis. De bewoners waren, op z’n zachtst gezegd, behoorlijk verbaasd. ‘We staan allemaal ingeschreven bij de gemeente en je gaat ervan uit dat de huisbaas weet wat de regels zijn’, zegt huurster Elise Lange, bachelorstudent International Development Studies.

Brandweerman op de bank

Na de inspectie moesten de bewoners eigenlijk per direct vertrekken, maar omdat dat vrijwel onmogelijk was kregen ze vijf dagen uitstel. In die periode kwam er elke avond  een brandweerman langs, die ‘s nachts wakker op de bank zat om het huis te bewaken.
Maar hoe vind je binnen vijf dagen onderdak voor acht mensen, twee katten, een hond en een stel kippen? De bewoners namen een week vrij om te zoeken naar nieuwe woonruimte. ‘We hebben alle campings en hotels in de regio gebeld, maar alles zat vol. Bovendien kan je daar niet zomaar aankomen met je huisdieren’, zegt masterstudent Animal Sciences Lianne Eertink, die tijdelijk weer bij haar ouders is gaan wonen. Ook samen een huis huren bleek onmogelijk. ‘Samen kunnen we dat best betalen. Maar zodra het woord ‘student’ viel, zeiden alle verhuurders nee.’

Familiegevoel

De bewoners zijn nog op zoek naar een definitieve oplossing. Ze hebben nu op verschillende plekken tijdelijk onderdak gevonden. Eertink: ‘Het ergste is misschien nog wel dat we zo’n geweldig gezellig huis hadden. Het voelde echt als familie. We wonen nu allemaal ver uit elkaar.’ In overleg met de Rechtswinkel hebben de bewoners en de huisbaas een compensatieregeling getroffen. De huisbaas gaat het huis niet opknappen, maar verkoopt het aan een makelaar.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.