Sail to the COP wordt Rail to the COP

De jongeren van Sail to the COP, die per boot naar de klimaattop in Chili gaan om te protesteren tegen de luchtvaart, gaan de top waarschijnlijk niet halen nu deze is verplaatst naar Madrid. Desondanks blijven ze strijdvaardig. Ze roepen Europese COP-deelnemers op om over land naar de top te gaan.
Foto: Sail to the COP

Het nieuws dat de top in Chili niet doorgaat wegens onrust in het land, kwam ‘aan als een klap’ bij de 36 Europese jongeren aan boord van de gehuurde driemaster Regina Maris. Het is bizar om zó intens met een plan bezig te zijn dat ineens uit elkaar valt, aldus de zeilers in een reactie aan Resource, vlak nadat het nieuws bekend werd. Op dat moment was hun schip, met aan boord een aantal Wageningse studenten, al bijna halverwege de oversteek naar Zuid-Amerika. Rechtsomkeert maken is geen optie, omdat een deel van de jongeren afspraken heeft om aan andere projecten te beginnen in Zuid-Amerika.

Toch betekent de verhuizing van de klimaattop niet dat de missie van Sail to the COP compleet in het water valt. In een open brief gooien ze hun actie over een andere boeg en roepen ze alle Europese COP-deelnemers op om het vliegtuig te laten staan en over land naar Madrid af te reizen.

Verantwoordelijkheid

‘Het is onze missie om de reisindustrie duurzamer en eerlijker te maken’, staat in de open brief die de zeilers op hun socialmedia-accounts hebben gedeeld. ‘Pak je verantwoordelijkheid: pak de trein, de bus of de fiets. #RailtotheCOP!’

Hoewel de actievoerders in de brief schrijven dat het ze niet gaat lukken om op tijd in Madrid te zijn, wordt wel gekeken of een deel van de crew op een andere manier naar de klimaattop kan afreizen, bijvoorbeeld door over te stappen op een andere, snellere boot. Vliegen is – uiteraard – geen optie.

Volg de laatste ontwikkelingen omtrent Sail to the COP op FacebookInstagram en Twitter (@sailtothecop).

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.