Inheemse Braziliaanse leiders eisen actie

Inheemse leiders hielden gisteren (31 oktober) een dialoog met WUR-studenten en medewerkers over ontbossing, landroof en mensenrechten in Brazilië. 'Agro-bedrijven en het kapitalisme zijn een gevaar voor ons leven.'
Inheemse Braziliaanse leiders in Impulse. Foto: Guy Ackermans

Tekst: Julia Schafer

Een delegatie van inheemse leiders uit Brazilie reist momenteel door Europa om mensen bewust te maken van belangrijke onderwerpen in het Amazonegebeid. Ze eisen actie. Na gesprekken met Nederlandse politici en bedrijven, bezochten tien leden van de groep op donderdag 31 oktober ook WUR. 150 geïnteresseerden brachten samen met hen de avond door om in Impulse ervaringen en ideeën uit te wisselen. Het evenement werd gehost door de Forest and Nature Conservation Policy Group, Boerengroep en Greenpeace Nederland.

In gevaar

De aanwezigen in Impuls hoorden over de bedreigingen waar de inheemse mensen in Brazilie mee te maken hebben. Hun leiders maken zich zorgen over discussies in de Braziliaanse politiek die erover gaan hun land voor sojaproctie en mijnbouw te gebruiken. ‘De agro-business en het kapitalisme zijn een gevaar voor ons leven omdat we een regering hebben die onze rechten niet respecteert en ons vermoordt’, zei de jonge leider Erisvan Guajajara. Tegelijkertijd worden ecosystemen en biodiversiteit bedreigd. ‘Als onze culturele diversiteit in gevaar is, is de biodiversiteit dat ook’, aldus Sonia Guajajara, een van de drie vrouwelijke leden van de delegatie. ‘De lucht die we ademen komt uit het bos dat wij proberen te verdedigen.’

Strijd

De delegatie benadrukt dat Europese en inheemse bevolking dezelfde uitdagingen en strijd delen in een globaliseerde wereld. ‘Wat in Brazilie gebeurt, heeft invloed op ons allemaall. Als je nu niks doet, is het jouw verantwoordelijkheid, en een hele grote’, zei de afgevaardigde Nara Baré. Nederland is een belangrijk importland voor Braziliaans soja. Het wordt vooral als dierenvoer gebruikt voor de Europese vlees- en zuivelindustrie. Tijdens de bijeenkomst namen de deelnemers een aantal onderwerpen gedetailleerder door, zoals de EU-Mercosur  handelsovereenkomst. De groepsessies stimuleerden een levendige dialoog en resulteerde in een verzameling van gedachten en ideeën over problemen en oplossingen.

 We denken dat studenten, docenten en onderzoekers een belangrijke rol spelen omdat ze een sterke invloed op de publieke opinie kunnen uitoefenen 

De delegatie gelooft dat WUR een centrale rol kan spelen in het aanjagen van veranderingen van het system. ‘We denken dat studenten, docenten en onderzoekers een belangrijke rol spelen omdat ze een sterke invloed op de publieke opinie uitoefenen’, denk afgevaardige Angela Kaxuyana. Sietske van der Heyde, masterstudente Aquaculture and Marine Resource management: ‘We moeten over deze problemen praten en proberen de regering te overtuigen sancties op producten te leggen die voor ontbossing zorgen en de rechten van de inheemse bevolking schenden.’ Ook gaven de leiders advies over individuele acties die zouden helpen, zoals het overstappen naar groene banken of producten uit conflictgebieden niet gebruiken of kopen. Ze benadrukten vooral het belang om politieke actie te voeren om de Braziliaanse inheemse bevolking en natuur te bescheremen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.