Bestuur wil nieuw type hoogleraar benoemen

De raad van bestuur van WUR wil een nieuw type hoogleraar gaan benoemen.
Foto: WUR

De raad van bestuur van WUR wil een nieuw type hoogleraar gaan benoemen. Het gaat om deeltijdhoogleraren van andere universiteiten die vijf jaar lang een dag in de week in Wageningen werken. Op die manier wil het bestuur de samenwerking met andere universiteiten intensiveren.

De raad van bestuur heeft dit plan voorgelegd aan de WUR Council, de samenwerking tussen de centrale ondernemingsraad (COR) en de gezamenlijke vergadering (GV). Het bestuur wil hoogleraren van andere universiteiten strikken die expertise toevoegen aan het Wageningse domein maar niet overlappen met de bestaande expertise bij de Wageningse leerstoelgroepen. Rector Arthur Mol wil de komende vijf jaar jaarlijks twee van dergelijke hoogleraren benoemen. Ze krijgen een 0,2 fte aanstelling en promotierecht. Het gaat om een tijdelijke benoeming voor een periode van vijf jaar.

Toetsen

Volgens het voorstel kunnen Wageningse leerstoelhouders hoogleraren van andere universiteiten voordragen. Daarna toetsen de rector en de directeur van de kenniseenheid de voordracht, waarna een benoemingsadviescommissie de kandidaat beoordeelt. De benoemingen moeten invulling geven aan het strategisch plan ‘Finding answers together’.

De WUR Council gaat vermoedelijk akkoord met het nieuwe type hoogleraar, zegt raadslid Joost van Opheusden. ‘Andere universiteiten hebben al zulke hoogleraren aangesteld. We adviseren het bestuur om eerst even goed te kijken bij andere universiteiten hoe die het regelen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.