Minder aspiranten haken af tijdens introductietijd verenigingen

De hamer heeft geslagen: alle inauguraties van Wageningse studentenverenigingen hebben zich voltrokken.
Foto: Sven Menschel

tekst: Geert van Zandbrink

De hamer heeft geslagen: alle inauguraties van Wageningse studentenverenigingen hebben zich voltrokken, bijna 750 studenten hebben onderdak gevonden. Het aantal afhakers daalde. Vorig jaar besloten 291 studenten na inschrijving af te zien van deelname, dit jaar 208.

Na de Algemene Introductie Dagen (AID) berichtte Resource dat 957 aspirant-leden zich hadden ingeschreven, maar voor hen was die aanmelding pas waar het begon. Wat volgde was een kennismakingsperiode, die door elke vereniging anders wordt ingevuld. Die periode wordt afgesloten met een inauguratie, waarbij de nieuwe aanwas worden ingehamerd als leden van de vereniging. Hoewel het aantal inschrijvingen dit jaar beduidend lager lag dan vorige jaren (1026 versus 957), blijft het aantal nieuwe leden bij verenigingen uiteindelijk stabiel. Kennelijk vielen er dit jaar minder aspiranten af tijdens de introductietijd.

Recordaantal

Bij sommige verenigingen, zoals NSW en Unitas, worden vrijwel alle aanmeldingen uiteindelijk ook lid. Bij de drie grote studentenverenigingen blijft grofweg driekwart van het aantal inschrijvingen over. KSV heeft na een recordaantal inschrijvingen in de AID ook een recordaantal van 215 nieuwe leden geïnaugureerd.

Het kan zijn dat ze toch eerst een jaar willen aftasten met hun studie of dat het niet mag van hun ouders 

Afbelronde

Het leeuwendeel van de afhakers trekt zich direct na de AID terug, zo verklaren de voorzitters van de verenigingen. ‘Tussen de AID en de kennismakingstijd zit namelijk een afbelronde. Hierin worden de mensen gebeld, om te kijken of ze daadwerkelijk mee op kamp kunnen en komen’, zegt Ceres-president Wouter de Ronde. ‘Uiteindelijk zijn van de 178 inschrijvingen, 146 studenten meegegaan naar de kennismakingsperiode. De redenen om niet mee te gaan, zijn verschillend; het kan zijn dat ze simpelweg niet mee kunnen, dat ze toch eerst een jaar willen aftasten met hun studie of dat het niet mag van hun ouders.’ Tijdens de introductietijd vindt vervolgens een relatief beperkt deel van de aspirant-leden uit dat de vereniging of het verenigingsleven toch niet zo bij ze past.

Het aantal overblijvers na de introductietijd bij Nji-Sri is in percentage vergelijkbaar met Ceres, KSV en SSR-W. Ook bij Nji-Sri haakt de grootste groep direct na de AID af, zo verklaart Ferens Bongers, president van Nji-Sri. ‘Tijdens de belronde blijkt dat een aantal ingeschreven studenten zich ook heeft aangemeld bij een andere vereniging.’ Bij de landbouwersvereniging vielen er vanaf het begin van het introductiekamp geen studenten meer af: alle 63 aspiranten die aan de introductietijd begonnen, zijn ook daadwerkelijk lid geworden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.