Organisatie

Jazz tussen de schemerlampen

Voor liefhebbers van jazz is het een begrip geworden: Jazz in Wageningen. Komende donderdag doet het ‘circus’ de campus weer aan. Op het menu staan Jef Neve & Teus Nobel.
Roelof Kleis

© Jef Neve (links) en Teus Nobel

Eigenlijk is het een jubileumjaar, realiseert Robbert Kamphuis zich. Tien jaar geleden nam hij samen met Jasper Somsen het initiatief om jazz op de Wageningse podia te brengen. Aanvankelijk alleen in hotel De Wereld, maar al vrij snel werden andere podia in de stad erbij betrokken. Impulse op de campus is sinds 2012 onderdeel van het jazzcircuit. ‘ Zo willen we de universiteit met de stad verbinden. Het is belangrijk dat die beide geen van elkaar losgezongen eilandjes zijn.’

Intiem

Daarbij speelt dat artiesten volgens Kamphuis graag in Impulse spelen. ‘Ze zitten in Impulse lekker dicht op het publiek en dat geeft een hele intieme sfeer. De akoestiek is er ook goed.’ Kamphuis bespeurt bovendien bij jonge mensen een toenemende belangstelling voor jazz. ‘Niet zozeer de klassieke jazz, maar wel de cross-overs tussen jazz met bijvoorbeeld funk, soul en rap. Die probeer ik daarom ook steeds meer te programmeren.’

JIW_posters_Resource.jpg

Maar hij snapt best dat jazz voor veel mensen een brug te ver is. ‘Sommige jazz is ingewikkeld. Je moet even oefenen om het te begrijpen. Maar voor veel jazz geldt dat ook niet.’ Zelf viel hij als 12-jarige al voor de jazz. ‘Ik haalde in de fonotheek een plaat van Keith Jarrett. Ik wist meteen: dit is mijn muziek.’ Kamphuis noemt jazz ‘betekenisvolle’ muziek. ‘Sommige kunstvormen springen er gewoon uit. Jazz is muziek die ertoe doet.’

Als je over 25 jaar zegt dat Ron Carter hier speelde, zullen ze zeggen: wát? Ron Carter, in Wageningen?

Robbert Kamphuis

Tien jaar geleden begonnen Kamphuis en Somsen met Jazz in Wageningen. ‘Omdat ik van die muziek hou en omdat ik graag woon in een stad waar dingen gebeuren waar ik blij van word. En het zijn niet de minsten die sindsdien naar Wageningen komen. Eén van de toppers was bijvoorbeeld drie jaar geleden bassist Ron Carter. Kamphuis: ‘Die man heeft op meer dan 2500 albums meegespeeld. Dat is vijftig jaar lang elke week een album! Dat is echt een hele grote. Als je over 25 jaar zegt dat Ron Carter hier speelde, zullen ze zeggen: wát? Ron Carter, in Wageningen?’

Schemerlampen

Muzikanten komen graag naar Wageningen, zegt Kamphuis. ‘Dat komt doordat we zuinig op hen zijn. We zorgen dat de techniek goed is, nemen hen mee uit eten. En we zijn allemaal vrijwilligers, daar zijn muzikanten gevoelig voor.’ Daarnaast weet Kamphuis met ‘kleine dingetjes’ op te vallen. De schemerlampen op het podium bijvoorbeeld, zijn niet meer weg te denken. ‘Het begon als een aardigheid: elk concert eentje erbij. Dat ging rondzingen onder muzikanten. Maar dat was op een gegeven moment niet meer vol te houden.’

Voor de programmering wordt nauw samengewerkt met de andere jazzpodia in den lande. ‘We werken samen en liften mee op elkaars contacten. Door de jaren heen is er natuurlijk een groot netwerk met muzikanten opgebouwd. We letten goed op wie er touren en tippen elkaar daarover.’ Voor het concert in Impulse zijn de Belgische pianist Jef Neve en de Nederlandse trompettist Teus Nobel in huis gehaald.

Het optreden van Jef Neve en Teus Nobel is donderdag 3 oktober in Impulse. Aanvang 20.30 uur. Entree 20 euro (studenten 10 euro)

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.