Student

Studenten vragen met kraakactie aandacht voor woningnood

Twaalf studenten hebben sinds afgelopen zondag een leegstaand gebouw gekraakt op industrieterrein de Nude. Ze willen met de actie aandacht vragen voor het woningtekort in Wageningen. Ook willen ze woonruimte aanbieden aan studenten die nog geen kamer hebben gevonden. Voor eventjes in elk geval. Het pand wordt over een maand gesloopt.

Tekst en beeld: Coretta Jongeling

Thuisvesting, zoals de groep zich noemt, was twee weken geleden ook betrokken bij de tentenkampactie bij het Forum. Ze stellen dat er nog steeds heel veel studenten dakloos zijn. ‘En niet alleen voor studenten is het lastig woonruimte te vinden, ook andere mensen kunnen moeilijk een plek vinden in Wageningen’, zegt Yanina Wilhet, één van de studenten die de actie heeft georganiseerd.

Kritischer

Meer woningen bouwen is volgens de actiegroep geen langetermijnoplossing. Yanina: ‘Ik woon nu vijf jaar in Wageningen en het probleem blijft zich herhalen. De universiteit zou kritischer moeten kijken naar de instroom van studenten. Elk jaar moeten er weer kamers bijkomen, elk jaar zorgt dat weer voor problemen met andere inwoners en het gaat ten koste van de groene omgeving. De ‘quality of life’, waar de WUR veel mee bezig is, zou verbeteren als de universiteit niet meer zo snel zou groeien.’

Tot nu toe hebben drie studenten zich aangemeld voor de tijdelijke woonruimte, een voormalig pand van Unifarm. Volgens Yanina is er plek voor zeker vijftig mensen. ‘We hebben nog geen elektriciteit en water dus dan wordt het wel een beetje chaotisch. Maar ook dat redden we wel.’

De ‘quality of life’, waar de WUR veel mee bezig is, zou verbeteren als de universiteit niet meer zo snel zou groeien

Yanina Wilhet, student en organisator

De komende tijd willen de studenten ‘een stukje bijdragen aan de kwaliteit van leven’ door een aantal evenementen te organiseren. ‘We willen een plek creëren in Wageningen, waar mensen zich thuis kunnen voelen, gezellige dingen kunnen doen, en elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom, ook niet-studenten.’

Twaalf studenten hebben een leegstaand industriepand op industrieterrein de Nude. Ze vragen aandacht vragen voor het woningtekort in Wageningen. Student en kraker Yanina Wilhet (links op de foto): ‘Het probleem blijft zich herhalen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.