Wetenschap

‘Denkomslag nodig: drinkwater is écht eindig’

Vanwege de droogte stroomt er minder water door de Maas en kan er in Nederland een tekort aan drinkwater ontstaan, meldde de NOS vorige week. Daar moeten we ons inderdaad zorgen over maken, reageert Ryan Teuling van de leerstoelgroep Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer. ‘Er is een denkomslag nodig.’
Tessa Louwerens

Foto: Shutterstock (bewerkt)

Hoe erg is het dat er minder water door de Maas stroomt?

‘Water uit de Maas wordt geïnfiltreerd in de duinen en bijna al het drinkwater in de Randstad en Zuid-Holland komt daarvandaan.Bij een lage afvoer van water door de Maas wordt het water viezer, omdat dezelfde hoeveelheid afvalstoffen in minder water wordt verdund. Extra filteren is lastig, daar is op dit moment geen capaciteit voor bij de waterzuiveringsinstallaties.’

De vraag naar water neemt alleen maar toe, terwijl door klimaatverandering de beschikbaarheid afneemt.’

Ryan Teuling, Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer

Komt er dan straks geen water meer uit de kraan?

‘Daar moeten we ons serieus zorgen om maken. Vooral tijdens de droge hete zomer konden de drinkwaterbedrijven nauwelijks aan de vraag voldoen en moesten ze de druk op de leidingen al verlagen. De vraag naar water neemt alleen maar toe, terwijl door klimaatverandering de beschikbaarheid afneemt.’

Verenigde Rivierwaterbedrijven rond de Maas (RIWA) pleit voor Europees overleg over de waterverdeling.

‘Ik snap dat ze nerveus zijn. Met België zijn deels afspraken gemaakt over waterverdeling, maar verder is er geen integraal plan. Ik kan mij echter niet voorstellen dat we kunnen afspreken dat Nederland een bepaalde hoeveelheid water krijgt. Dat kunnen andere landen niet garanderen; hun eigen watervoorziening gaat voor.’

Wat is de oplossing?

‘Beter watermanagement. Niet alleen in de landbouw, ook voor consumenten. Iedereen heeft recht op water, maar het is niet oneindig. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat iedereen een hoeveelheid water voor basisbehoeften krijgt en voor extra water moet bijbetalen. Er is een denkomslag nodig; we zijn in Nederland gewend dat er altijd water uit de kraan komt. Daarnaast kunnen we in jaren met veel afvoer meer water opslaan, bijvoorbeeld op de Veluwe. Daarmee infiltreer je echter relatief vies water in een schoon systeem, dus de vraag is of we dat willen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.