Minder belangstelling voor de grote studentenverenigingen, KSV groeit

KSV Franciscus kreeg de meeste aanmeldingen en brak het eigen record.
Een student probeert tijdens de AID Infomarkt een ergometer van roeivereniging Argo uit. Tekst: Geert van Zandbrink. Foto: Tim den Duijf.

Eerstejaars studenten hebben zich tijdens de Annual Introduction Days (AID) minder massaal ingeschreven bij de grote Wageningse studentenverenigingen dan de afgelopen jaren. KSV Franciscus kreeg de meeste aanmeldingen en brak het eigen record. Argo en SSR-W zagen het aantal aanmeldingen fors dalen.

KSV Franciscus lijkt het meest te gaan groeien. Met 290 aanmeldingen overtreft te vereniging het record van 2017, toen zich 262 kandidaten voor het lidmaatschap meldden (zie tabel). ‘Het zijn er inderdaad bijzonder veel, dat zagen wij ook niet aankomen,’ zegt Amber Laan, praeses van KSV Franciscus. ‘We hebben een heel goede AID gedraaid en met ons nieuwe dakterras heeft ook het weer in ons voordeel gewerkt.’ Over de capaciteit van de sociëteit maakt Laan zich geen zorgen. ‘Daar hebben we voorbereidingen voor getroffen. We hebben onder andere een pasjessysteem ingesteld en vanaf dit jaar hangen er taps aan de wand zodat leden zichzelf kunnen bedienen.’

Hechte jaarband

In tegenstelling tot de voorgaande jaren hoeft studentenroeivereniging Argo dit jaar niet te loten of te selecteren. Met 190 aanmeldingen blijft de vereniging ver onder de limiet van 280 nieuwe leden. Maxime Visser van de Afroeicommissie van Argo ziet het desalniettemin helemaal niet somber in. ‘We zijn heel benieuwd naar de activiteit van de nieuwe lichting. Met minder inschrijvingen zijn er per lid meer boten, trainingen en materiaal. Daarmee kun je mensen prikkelen om actief te worden.’

Bij SSR-W maken ze zich ook geen zorgen over het lagere aantal aanmeldingen ten opzichte van voorgaande jaren. ‘Met dit aantal vertrouwen we op een hechte jaarband,’ verklaart voorzitter Jimmy Wieten.

Lijn omhoog

Nji-Sri ziet het aantal aanmeldingen voor het tweede jaar op rij stijgen. President Ferens Bongers is tevreden. ‘Het aantal aanmeldingen is erg wisselvallig bij de verschillende verenigingen. SSR-W heeft een moeilijk jaar, KSV scoort juist een record. Wij zijn blij dat we bij ons een vrij stabiele lijn omhoog zien.’ Over de relatief beperkte capaciteit van de sociëteit maakt Bongers zich voorlopig geen zorgen. ‘In tegenstelling tot de open donderdagavonden komen we op ledenavonden niet aan de capaciteit. Met 87 inschrijvingen zijn we daarom alleen maar blij.’

Ceres blijft met 178 reguliere aanmeldingen redelijk stabiel. Daarnaast meldden zich ook 60 internationale studenten aan bij die vereniging voor een lidmaatschap-light.

De uiteindelijke aanwas van de verschillende verenigingen zal over enkele weken bekend worden. In de weken na de AID wordt voor de aankomende leden een verenigingsintroductietijd (VIT) georganiseerd, waarin er nog mensen kunnen afhaken.

2019201820172016
KSV Franciscus290166262219
W.S.R. Argo190 (280)304 (280)*295 (250)*301 (250)*
Ceres178187231247
SSR-W131187195193
Unitas45**605070
NSW Navigators36467060
Nji-Sri87745267
Totaal957102511551157

Door Argo gestelde limiet.
*
Naar schatting.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.