Organisatie

Bouw Dialogue Center kan van start

In december gaat de bouw van het Dialogue Center van start. Bouwbedrijf Berghege uit Oss gaat het pand bouwen. De geplande oplevering: de zomer van 2021.
Roelof Kleis

© Broekbakema Architects

De bouw had een jaar geleden al van start moeten gaan, nog in het jubileumjaar. Door problemen met de aanbesteding is dat bij lange na niet gelukt. De destijds geselecteerde aannemers wilden het niet bouwen voor het bedrag dat WUR ervoor in petto had. Dat heeft volgens directeur Peter Booman (Facilitair Bedrijf) te maken met de krappe bouwmarkt en de daardoor gestegen prijzen.

Duurder

Hoeveel duurder de bouw is geworden wil Booman niet prijsgeven. Hij noemt het ’substantieel’ duurder. Die meerkosten betaalt WUR zelf. Het extra geld komt bovenop de 3,6 miljoen euro die van het Rijk (1,6 miljoen) en het WICC-fonds (2 miljoen) zijn gekregen. Het WICC-fonds is ontstaan uit de verkoop van het voormalig Internationaal Agrarisch Centrum, nu Hof van Wageningen.

Het Dialogiue Center past heel erg bij het ecosysteem van de campus

Peter Booman, directeur Facilitair Bedrijf

De bouw afblazen is volgens Booman geen serieuze optie geweest. ‘Het Dialogue Center past heel erg bij het ecosysteem van de campus. Een gebouw dat de Aula vervangt, waar je symposia kunt houden, waar de dialoog tussen WUR en de samenleving plaats vindt, dat fungeert als Faculty Club en waar je delegaties en klanten in stijl kunt ontvangen. Dat zijn allemaal functies die passen op de campus.’

Verwachtingen

‘Bovendien hebben we verwachtingen gewekt naar de buitenwereld’, vervolgt Booman. ‘We hebben subsidies gekregen van het WICC-fonds en het Rijk om die dialoog met de samenleving aan te gaan.’ Soberder bouwen was ook geen optie. ‘Dit zijn allemaal functies die extern georiënteerd zijn. Daar hoort een bepaald minimaal eisenpakket bij; je moet een standaard neerzetten. En ja, dus moest er geld bij.’

Het Dialogue Center is een ontwerp van het Rotterdamse Broekbakema Architects en komt aan de Mansholtlaan te staan tussen Atlas en Friesland Campina. Om dat mogelijk te maken, moest het bestemmingsplan worden aangepast. Op die plek is in de stedebouwkundige visie voor de campus een veel hoger gebouw (30 meter) voorzien. Het Dialogue Center komt nog niet tot de helft.

Het bedrijf Berghege uit Oss gaat het Dialogue Center bouwen. De aannemer bouwde ook het gebouw van NIOO/KNAW aan de overkant van de Mansholtlaan. De bouw gaat in december van start en zal anderhalf jaar duren.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.