Organisatie

Exoten op campus aangepakt

Wie er een beetje oog voor heeft, had ze al gespot: plantaardige exoten zoals de Japanse duizendknoop op de campus. Met gerichte actie worden ze nu aangepakt.
Roelof Kleis

© Roelof Kleis

De exoten waar het hier over gaat zijn de Japanse duizendknoop en de reuzenbereklauw. Met name de moeilijk uitroeibare duizendknoop bezorgt groenbeheerders kopzorgen. Niet voor niks was de website over de aanpak van de Aziatische exoot afgelopen jaar met meer dan 50.000 hits de best bezochte vakinhoudelijke pagina van WUR.

Lastig

De duizendknoop komt op de campus onder meer voor langs de Droevendaalsesteeg (oversteek Forum/Radix) en nabij de oversteek van het Thymospad naar De Bongerd. Het gaat nog om betrekkelijk kleine stroken met planten. Maar zonder specifiek beheer kan de exoot snel om zich heen grijpen, legt duizendknoopdeskundige Chris van Dijk (Agrosystems Research) uit. Dat maakt uitroeien lastig. ‘Elk stukje wortelstok of stengel loopt weer uit.’

Het is geen gewoon doek of plastic, maar zogeheten geotextiel dat sterk genoeg is om de wortelgroei tegen te houden

Chris van Dijk

Uitgangspunt van de aanpak op de campus is dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen. Dan blijven er volgens Van Dijk nog een aantal opties over, die nogal verschillen in effectiviteit. Op de campus is gekozen voor apart maaien en zorgvuldig afvoeren en vernietigen van het maaisel. Externe groenbeheerder DonkerGroen is daar al mee bezig. Daarnaast wordt op twee plekken geprobeerd de duizendknoop door verstikking er letterlijk onder te krijgen.

Verstikking

Verstikking gebeurt door de planten en de bovenlaag van de bodem weg te halen en de grond vervolgens af te dekken met speciaal doek. Op het doek komt een laagje kleigrond dat wordt ingezaaid met gras. Van Dijk: ‘Het is geen gewoon doek of plastic, maar zogeheten geotextiel dat sterk genoeg is om de wortelgroei tegen te houden.’ Het doek moet jaren blijven liggen om de duizendknoop uit te roeien.

We moeten naar de wortels om de plant echt uit te roeien

Chris van Dijk

Volgens Van Dijk is het geen experiment. ‘Het is elders eerder uitgeprobeerd.’ Maar het ei van Columbus is het niet. Samen met het bedrijfsleven is hij wel bezig om dat ei te vinden. Bijvoorbeeld door de planten(wortels) met elektriciteit te lijf te gaan, zodat de cellen kapot gaan of ontregeld raken. ‘Persoonlijk geloof ik niet in een bovengrondse aanpak. We moeten naar de wortels om de plant echt uit te roeien.’

Bebording Invasieve Soorten_waarschuwing.pdf.jpg

De aanpak van de reuzenbereklauw richt zich ook op de ondergrond. Van elke plant wordt handmatig de penwortel onder het groeipunt doorgestoken, zodat de plant niet opnieuw kan uitgroeien. Door dat een paar keer per jaar te doen, moet de plant op termijn het loodje leggen. ‘Een kwestie van volhouden’, zegt Van Dijk, ‘want er zit nog heel veel zaad in de grond.’ Een plant die tot bloei komt, maakt tussen de 10-20.000 zaden.

Brandwonden

Het bosje bij Forum is een plek waar de reuzenbereklauw groeit. Met het oog op de AID is het gras kort gemaaid. Waarschuwingsborden met uitleg over de exoot moeten narigheid voorkomen. De bereklauw scheidt bij aanraking stoffen af die brandwonden kunnen veroorzaken. Van Dijk: ‘Op internet kom je de meest afschuwelijke foto’s tegen. Het is beter voorkomen dan genezen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.