Student
AID

‘De wereld is groter dan onze campus’

Onderwijsdirecteur en hoogleraar Arnold Bregt kan zich zijn AID nog herinneren als de dag van gisteren. ‘Deze introductie vindt plaats op een keerpunt in je leven’, zegt hij erover. We vroegen Arnold naar zijn herinneringen, tips om het eerste jaar door te komen en het leven naast de studie.
Gastredacteur

tekst Willem Andrée foto Aldo Allessie

‘Op de Puch reed ik in 1977 naar Wageningen voor mijn eerste studiejaar. Met een tent achterop, want ik had nog geen kamer gevonden. Die zette ik op in de Bongerd en ik heb mij in de AID gestort. In die tent heb ik nog drie weken geslapen. Ik raad je aan ontspannen met alles mee te doen. De AID is intensief en informatief. Je leert mensen kennen die een belangrijke rol gaan spelen in deze fase van je leven. Dit is een tijd van veranderingen, maar maak je daar nu niet te druk over. Na de AID is de tijd om te achterhalen hoe je wil gaan studeren. Dat kan op allerlei manieren; je moet je eigen leerpad vormgeven. Natuurlijk kun je daarover praten met docenten, maar zij zeggen niet meer – zoals op de middelbare school – wat je moet doen. Kijk ook goed naar je karakter: neig je bijvoorbeeld snel naar uitstelgedrag? Misschien is dat nu niet meer zo slim. Verder is het belangrijk een bezigheid te hebben naast je studie; sport, muziek, toneel of iets anders creatiefs. Het geeft je relativeringsvermogen en inzicht dat de wereld groter is dan onze campus. En het verrijkt je studententijd. Je kunt het heel zwaar maken en nu al krampachtig bezig zijn met cv building voor de toekomst, maar ik kan je uit ervaring vertellen: dat heeft weinig zin. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik nu deze baan zou hebben. Dus gun het jezelf om gewoon te genieten van je studententijd. Als je doet wat je leuk en interessant vindt, bouw automatisch aan je toekomst.

Wees niet te krampachtig, je moet ook genieten

De komende vijf jaar word je in Wageningen, als alles goed gaat, een academische professional die bijdraagt aan duurzame oplossingen voor bestaande en toekomstige complexe problemen op het domein van gezonde voeding- en leefomgeving over heel de wereld. Iemand die sociale en ethische verantwoordelijkheid serieus neemt. Hiervoor biedt Wageningen je een rijke leeromgeving aan met vele keuzemogelijkheden, uitmondend in een scriptie aan het eind van je master. Maar dat is nog ver weg: nu eerst de AID. Ik wens iedereen heen heel fijne tijd! Welkom in Wageningen.’

Arnold Brengt

studeerde in 1983 af in Bodemkunde en bemestingsleer. Sinds 2017 is hij Onderwijsdirecteur. Ook is hij nog steeds, één dag per week, als hoogleraar Geo-informatiekunde verbonden aan zijn leerstoelgroep.‘Ik blijf promovendi begeleiden, dat vind ik belangrijk.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.