Student
Nieuws
Studentenleven

Studentenbijbaan: krantenbezorger, in de horeca, of toch… meteoroloog?

WUR-studenten Philippe Schambergen (21), Brian Verhoeven (20) en Arjan Willemse (22) hebben een aantal dingen gemeen: de bachelor Bodem Water Atmosfeer, een passie voor het weer, én... een baan als meteoroloog bij Buienradar.
Luuk Zegers

Brian Verhoeven tijdens het Instagram weerbericht. © Buienradar

In de zomer van 2017 verspreidde Pyrus, de studievereniging van Bodem Water Atmosfeer (BWA) een vacature voor Buienradar. ‘Gevraagd: enthousiaste Bodem Water Atmosfeerstudenten, derdejaars bachelor of al aan master begonnen.’ Schambergen, Verhoeven en Willemse waren toen pas net klaar met het eerste jaar van hun bachelor, maar ze waren wél enthousiast. Dus vroegen de drie – individueel van elkaar – of tweedejaars studenten óók mochten reageren. Schambergen: ‘Wij drie waren de enige tweedejaars die op gesprek mochten komen. Dat is ook niet gek, want in het eerste jaar krijg je maar één atmosfeer-vak. De andere sollicitanten waren allemaal derdejaars bachelor of al masterstudent, maar uiteindelijk kozen ze toch voor ons.’ Verhoeven: ‘Na dat vak in jaar één was ik direct enthousiast en ben ik er echt ingedoken.’ Schambergen: ‘Ik ben zelf sinds de brugklas al bezig met het weer en meteorologie.’

Arjan Willemse tijdens een van zijn Instagram weerberichten. © Buienradar

Web, radio, tv

Tijdens de sollicitatie moeten de sollicitanten een kennistoets afleggen; tekstjes schrijven voor het weerbericht op basis van weerkaarten; en een radio en tv screening doen. ‘Dat komt omdat Buienradar méér is dan alleen een website’, aldus Schambergen. ‘We verzorgen ook het weer voor RTL en voor meerdere radiozenders.’

Een paar weken later werken de drie BWA-studenten samen aan een project in de klas als ze een mailtje ontvangen. Verhoeven: ‘Philippe en Arjan zaten samen achter dezelfde computer en één van hen had die mail gezien; zij wisten dus dat we waren aangenomen. Ze zeiden: “Brian, check je mail!” Toen heb ik het wel even uitgeschreeuwd ja.’

Aan de bak

In december 2017 moeten de drie junior meteorologen hun weekenden vrijhouden om te worden ingewerkt. Verhoeven: ‘Hard werken, terwijl onze medestudenten vooral bezig waren met Kerst en Sinterklaas. Maar het idee was dat we daarna individueel aan de slag konden.’ Schambergen vult hem aan: ‘Vijf weekenden lang, acht uur per dag, zowel op zaterdag als zondag. Intens. Maar dag één was een succes. Er kwam een front aan met kans op sneeuw, kans op ijzel, maar het kon ook gaan regenen. Kortom: het was heel moeilijk om een goede avondkaart te maken. We deden ons best en toen we onze kaart lieten zien aan de meteoroloog die ’s avonds het nieuws moest presenteren bij RTL, zei hij: “Okee, ziet er goed uit. Sla maar op!” Wij dachten echt: “Meen je dit?” Op dag één?’

Philippe Schambergen tijdens het Instagram weerbericht. © Buienradar

De werkzaamheden van de drie junior meteorologen gaan verder dan het maken en actueel houden van het weerbericht op de website. Ze verzorgen het weerbericht voor meerdere radiostations, houden de Buienradar social media platformen geüpdatet, schrijven blogs, maken weerkaarten voor het weerbericht op de RTL zenders en dragen hun voorspellingen en weerkaarten over aan de meteoroloog die het weer op televisie presenteert.

Hiemstra achterna

Willen de nu-nog bachelorstudenten Gerrit Hiemstra achterna en weerman worden? Verhoeven: ‘Dat vind ik moeilijk. Ik doe het werk met enorm veel plezier. Maar ik wil ook graag lesgeven en het onderzoek vind ik ook mooi. Ik heb al meerdere keren geholpen bij WUR-onderzoek, bijvoorbeeld bij het oplaten van de weerballonnen in Amsterdam laatst. Dat het iets met meteorologie wordt staat vast, maar hoe ik daar invulling aan geef, weet ik nog niet.’

Schambergen: ‘Ik vind de praktische kant van meteorologie heel leuk. Uitleggen en vertellen wat er gaat gebeuren in begrijpelijke taal. Het radioweerbericht vind ik geweldig om te doen. Docent worden zou ook kunnen, maar dan geef ik liever les op een middelbare school, bijvoorbeeld als docent aardrijkskunde. Maar als Buienradar mij straks een serieuze baan aan zou bieden, zou dat geweldig zijn.’

Instagram-meteorologen

Bij de televisiejournaals zijn ze nog niet te zien, maar op Instagram mogen de junior meteorologen alvast proeven aan het bestaan als weerman. Bekijk weerberichten van Schambergen, Verhoeven en Willemse door op hun namen te klikken.

Resource sprak met Schambergen en Verhoeven over hun bijbaan; Willemse was op dat moment op vakantie.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.