Student

Idealis vraagt internationale studenten om tijdelijk kamer te delen

Het wordt spannend of studentenhuisvester Idealis alle nieuwe internationale studenten die voorrang hebben per 1 september een eigen kamer kan aanbieden. Daarom vraagt het aan hen of ze hun studentenkamer willen delen om zo de periode tot 1 december te overbruggen; op die datum worden 312 nieuwe kamers opgeleverd.
Luuk Zegers,Albert Sikkema

©Aart-Jan van der Glind

De noodgreep is een gevolg van een vertraging in nieuwbouwproject Nieuwe Kanaal. Het eerste deel van dat studentencomplex aan de Kop van Kortenoord wordt niet op 1 september maar op 1 december opgeleverd, met als gevolg dat er een tijdelijk klein kamertekort voor de nieuwe internationale studenten wordt verwacht.

Ook krijgen studenten die tot 15 augustus hun kamer opzeggen en géén gebruik maken van de maand opzegtermijn, honderd euro cadeau, zodat studenten die toch al van plan waren om te verhuizen gestimuleerd worden om dat eerder te doen. Dat heeft al enkele tientallen kamers opgeleverd.

‘We denken dat er wel een aantal internationale studenten geïnteresseerd is in het tijdelijk delen van kamers, omdat je zo ook de kosten deelt’, zegt Idealis woordvoerder Hellen Albers. ‘In sommige culturen is het heel normaal om je studentenkamer te delen. Hier is het een tijdelijke noodgreep. We verwachten dat we alle internationale studenten op 1 december hun eigen kamer kunnen aanbieden.’ Idealis gaat daarbij uit van 900 nieuwe internationale studenten die naar Wageningen komen.

Minder eerstejaars, meer studenten

In totaal worden er 1 á 2 procent minder nieuwe eerstejaars verwacht dan vorig jaar. Ondanks die lichte daling groeit het totale aantal studenten in Wageningen. Idealis probeert die groei op te vangen met nieuwbouwprojecten zoals het Nieuwe Kanaal (in totaal 312 kamers), Kirpestein (128 kamers, geplande oplevering zomer 2021) en aan de Costerweg (264 kamers, geplande oplevering zomer 2021). Ook wordt gekeken of het mogelijk is om circa 350 studentenwoningen te bouwen aan de Marijkeweg.

De vraag naar kamers groeit echter net zo hard, dus blijft er sprake van woningnood. Om die reden verhuurt Idealis ook dit jaar weer tijdelijke kamers als noodvoorziening op het oude Kazerneterrein in Ede. Op dit complex zitten twee studenten op één kamer en moeten zo’n 70 studenten gebruik maken van één keuken die ingericht is voor 18 personen tegelijk.

Wageningen Student Plaza

Op korte termijn heeft Idealis niet of nauwelijks kamers beschikbaar voor Nederlandse eerstejaars, maar Albers verwacht dat alle Nederlandse studenten op de wachtlijst voor 1 mei een kamer hebben. Nieuwe studenten die daar niet op willen of kunnen wachten, kunnen dus beter op zoek naar een alternatieve manier om aan een kamer te komen. In de openbare Facebookgroep Wageningen Student Plaza worden regelmatig kamers aangeboden (evenals tweedehands meubels en fietsen) net als op websites zoals Marktplaats, Kamernet, Room, Socius Wonen en Housingdesk Wageningen.

Minder klachten

Volgens Ingrid Hijman, hoofd van het Student Service Center, lijkt de druk op de kamermarkt het afgelopen jaar te zijn verminderd. Ze krijgt minder klachten van studenten over de huisvestingssituatie en denkt dat een toenemend aantal eerstejaars nu niet op zoek is naar een kamer maar voorlopig op en neer gaat reizen vanuit het ouderlijk huis.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.