Wetenschap

Ledval vangt insecten met licht

Plaaginsecten in kassen vang je met een kleurtje en een geurtje. Maar het kan beter. Onderzoeker Rob van Tol experimenteert met nauwkeurig afgestemde lichtvallen.
Roelof Kleis

© Marco Hofste

Eigenlijk is al het onderzoek naar insectenvallen tot nu toe voornamelijk empirisch geweest, zegt entomoloog Rob van Tol in een artikel in Resource. ‘Het hele kleurenpalet is onderzocht op aantrekkingskracht. Er zijn vergelijkingen gemaakt tussen verschillend gekleurde platen, maar er is nooit dieper gekeken. Wat zien insecten eigenlijk? Hoe oriënteren ze zich en welke aspecten spelen daarbij een rol?’

Kubus

Van Tol stortte zich de afgelopen twee jaar op de ontwikkeling van zo’n val waarop insecten wel willen landen. Het prototype van zijn ledval voor trips is nu af en wordt de komende tijd in de praktijk getest bij chrysantenkwekerij G&G Flowers in Gameren. De val bestaat uit een kubus met acht vakken die elk afzonderlijk aangelicht kunnen worden. Plakfolie aan de buitenkant zorgt evoor dat de beestjes na landing niet meer weg kunnen.

Patronen

Aan de ontwikkeling van het prototype gingen tal van proeven met een windtunnel vooraf. De experimenten toonden onder meer aan op welke kleur licht trips afkomen. Het is een eerste stap. Naast kleur en contrast spelen ook patronen een rol in de oriëntatie van insecten. Een promovendus bestudeert intussen hoe het tripsoog waarneemt. Die kennis moet leiden tot nog betere vallen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.