Wetenschap
Onderzoek

Wageningen handhaaft zich in universiteitsranking

China rukt op in de ranglijsten van de invloedrijke Shanghai-ranking, de VS zakken weg. Wageningen handhaaft zich als beste landbouwuniversiteit en nummer 2 op het gebied van voedselwetenschappen.
Albert Sikkema

©Shutterstock

Wageningen University is dit jaar opnieuw de beste landbouwuniversiteit volgen de Shanghai-ranking, maar twee Chinese universiteiten zitten WUR op de hielen. Wageningen University scoorde dit jaar 302 punten, 8 punten meer dan vorig jaar. China Agricultural University haalt 267 punten (plus 14 punten) en Nanjing Agricultural University staat derde met 264 punten (plus 20). De Amerikaanse universiteiten die traditiegetrouw met Wageningen de lijst aanvoerden, zakken weg. UC Davis staat vierde, Cornell University achtste.

Vorig jaar stond Wageningen nog bovenaan de ranglijst van Food Science & Technology. Dit jaar staat WUR tweede, achter Jiangnan University uit China. Ook de nummer 3 op deze ranglijst is een Chinese universiteit.

Ecologie

Op het gebied van ecologisch onderzoek stijgt Wageningen een plek op de wereldranglijst. Vorig jaar stond WUR op plek 5, dit jaar een plaats hoger op 4. Bij het ecologisch onderzoek domineren Europese universiteiten en zien we geen Chinese universiteiten. Bij de veterinaire wetenschappen handhaaft Wageningen zich in de top-10, na de bizarre stijging vorig jaar van plek 27 naar 8. Dit jaar staat WUR negende.

Citatiescore

De Shanghai-ranking, officieel Academic Ranking of World Universities (ARWU), is een van de meest invloedrijke rankings ter wereld, samen met die van Times Higher Education. De Shanghai-ranking is gebaseerd op de hoeveelheid publicaties in Science en Nature per instelling, het aantal veel geciteerde onderzoekers per universiteit, de citatiescore per universiteit en het aantal onderzoekers en alumni met een Nobelprijs.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.