Student

Deel studentenhuizen op de tocht

Particuliere studentenhuizen in reguliere woningen of flats moeten snel hun vergunning op orde krijgen. Anders lopen de bewoners het risico dat ze hun huis uit moeten.
Roelof Kleis

© Kamernet

Dat blijkt uit het nieuwe Wageningse kamerbeleid. Volgens de nieuwe regels voor kamerverhuur mag per straat nog maar 5 procent (1 op de 20) van de woningen een studentenhuis zijn. Alleen in speciale gevallen, als de buurt uitdrukkelijk akkoord is, kan van de regel worden afgeweken. Alle studentenhuizen moeten bovendien over een omgevingsvergunning beschikken. En daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Kritisch

Het nieuwe kamerbeleid moet de wildgroei aan al of niet illegale kamerverhuur en de mogelijke overlast daardoor aan banden leggen. Het beleid stond gisteravond ter discussie tijdens een politieke avond van de gemeenteraad. Daar toonde vooral Koen Jansen van studentenpartij Connect Wageningen zich kritisch. Connect is tegen de strenge 5-procentregel.

Alsof studenten iedere week barbecueën en drie keer in de week om drie uur ‘s nachts thuiskomen

Koen Jansen, Connect Wageningen

‘Een kwart van de Wageningse bevolking is student. Dan is 5 procent per straat erg laag’, redeneert Jansen. ‘Waarom niet 10 procent? Het beleid is toch juist om studenten meer te spreiden over de stad?’ Jansen stoort zich aan het beeld dat studenten alleen maar overlast veroorzaken. ‘Het uitganspunt van dit beleid is overlast. Alsof studenten iedere week barbecueën en drie keer in de week om drie uur ’s nacht thuiskomen.’

Wageningen-Hoog

Maar Connect staat alleen. Alle andere partijen in raad vinden dat met het oog op de leefbaarheid 1 op 20 huizen een mooie balans oplevert. Al probeert de VVD bij de behandeling van het beleid in de raadsvergadering van 15 juli nog wel om voor Wageningen-Hoog een uitzondering te maken. Bewoners van de villawijk vrezen dat investeerders verouderde villa’s zullen opkopen voor studentenhuisvesting.

Studentenhuizen in Wageningen

Studentenhuizen in Wageningen

Ongewis is hoe handhaving van de nieuwe regels gaat uitpakken. Er is een kaart gemaakt waarop alle bekende (en vergunde) studentenhuizen staan. Maar veel huizen hebben geen vergunning. In het kader van het nieuwe beleid moeten alle studentenhuizen opnieuw een omgevingsvergunning aanvragen. De gemeente zegt niet actief te zullen handhaven. Dat wil zeggen: alleen op basis van verzoeken uit de bevolking.

Coulance

Een uitzondering wordt gemaakt voor huizen die niet voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften. In dat geval wordt wel opgetreden. Studenten worden overigens niet op stel en sprong uit huis gezet. De gemeente wil de regels volgens wethouder Anne Janssen ‘met enige coulance’ toepassen. Mocht een huis geen bestaansrecht hebben, dan krijgen bewoners maximaal een jaar de tijd om een andere kamer te zoeken.

Het nieuwe beleid in het kort

* Op kamers wonen bij een hospita is altijd mogelijk. Per woning zijn twee kamers voor elk één inwonende persoon toegestaan. Er is geen omgevingsvergunning voor nodig.

* Studentenhuizen boven een winkel, horecazaak, kantoor of bedrijf zijn ook toegestaan. Dit geldt voortaan voor de hele gemeente, met uitzondering van bedrijventerreinen. Ook hier is geen omgevingsvergunning nodig.

* Ouders die een huis of flat kopen voor hun studerende kind mogen de extra kamers verhuren aan maximaal twee anderen. De zoon of dochter moet in het huis wonen en er is een omgevingsvergunning nodig.

* Voor studentenhuizen in reguliere woningen of flats is een omgevingsvergunning vereist. Maximaal 5 procent van de huizen in een straat mag zo’n studentenhuis zijn.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.