Organisatie

Kunstproject MIR doet campus aan

Dit najaar strijkt het kunstproject MIR neer op de campus. Pal voor Forum komt een grote koepeltent waar kunstenaars vier maanden gaan werken.
Roelof Kleis

© Stichting MIR Project

MIR staat voor Mobiele Interdisciplinaire Ruimte, refererend aan het beroemde Russische ruimtelab met die naam. Maar met het heelal heeft het project weinig van doen. MIR is een rondreizend project dat is ontwikkeld om op locatie installatiekunst te maken, legt initiatiefnemer Alphons ter Avest uit. ‘Installaties zijn experimenten met de ruimte. Een wetenschappelijke instelling als WUR, waar het experiment centraal staat, is dus bij uitstek geschikt.’

Tijd(loos)

Als locatie voor de koepeltent is het plein voor Forum gekozen. In de koepel en de aanpalende transparante ‘kas’ gaan van begin oktober tot einde januari twee kunstenaars werken rond het thema Tijd(loos). De Amsterdamse Lenneke van der Goot trapt af met een werk waarbij ze algen in kleurkrijt gaat verwerken. De algen komen van het Algea Parc op de campus. De kunstenares werkt samen met hoogleraar Bioprocestechnologie Maria Barbosa.

Elastic Recurrence, Johan Rijpma

Zwaartekracht

In december en januari is het vervolgens de beurt aan de Utrechtse kunstenaar Johan Rijpma. ‘Rijpma onderzoekt de rol van toeval bij zwaartekracht en vallende voorwerpen’, licht Ter Avest een tipje van de sluier. ‘Hij bedenkt installaties om dit te verkennen.’ Aan welke wetenschapper Rijpma wordt gekoppeld is nog niet bekend. Het kunstproject wordt waarschijnlijk afgetrapt door hoogleraar Marten Scheffer met een lezing over tijd in de wetenschap.

Het MIR-project is in 2010 opgezet door en voor kunstenaars. De koepel heeft sindsdien al op talloze plekken in het land gestaan. In deze omgeving is het project nog niet eerder geweest. Tijdens de werkuren van de kunstenaars is de tent open voor publiek.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.