Boekentip van Geert

De komende periode is voor blogger Geert van Zandbrink de tijd om in de boeken te duiken. Eén heeft hij er al uit, ‘Hoe gaan we dit uitleggen’.

Zijn recensie: als je het hebt gelezen weet je na de zomervakantie haarfijn te beargumenteren waarom ‘het klimaat’ een probleem is en waarom jij en Wageningen daar iets aan moeten doen.

Het academisch jaar geeft bijna toe aan de ondoenlijke hitte van de zomer. Onder het genot van slippers die tegen hielen klappen moeten we het nog héél eventjes volhouden in de universiteitsbieb en dan is de grote vrijheid daar. Voor mij betekent het dat ik weer eens de tijd heb om echt in boeken te duiken en om me heen zie ik – al dan niet aan het zwembad – nooit zoveel boekjes openklappen als in de zomer.

Een maandje geleden schreef ik over hoe de duurzame gedachte de religie van ons Wageningers is. Over dat elk college dat geloof lijkt te willen verspreiden en altijd maar wordt benadrukt hoe belangrijk het klimaatprobleem is. Die ‘uitzoom’ is soms lastig te maken: het is een uitdaging het in perspectief te zien. Als we het over ‘het klimaat’ hebben, weten we vaak niet wat er specifiek aan de hand is. Waarom is het klimaat eigenlijk een probleem? En wat gebeurt er als we er niets aan doen? Wat is er nou eigenlijk écht aan de hand als we gewoon doorgaan zoals we bezig zijn?

Als “Lebo-lifer” weet ik wel wat het klimaatprobleem is, maar hoe het precies werkt – geen idee. Toch is duurzaamheid in mijn Wageningse opleiding één van de belangrijkste aspecten. Om een idee te krijgen van de omvang en relevantie van het klimaatprobleem, las ik recent het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers. Hij houdt zich als journalist bij De Correspondent al jaren bezig met het klimaatprobleem. Helder en laagdrempelig legt hij uit waar we staan, hoe de toekomst eruit ziet en wat we kunnen doen.

Al lezende zag ik in elementen van het klimaatprobleem de verschillende Wageningse opleidingen voorbijflitsen. De opwarming van bijvoorbeeld steden vraagt om ruimtelijke planners, duurzame landbouw heeft dier- en milieuwetenschappers nodig. Mijn eigen opleiding Economie en Beleid levert denkers over milieuheffingen of CO2-belastingen. Zo dragen we allemaal bij.

Als je deze zomer de tijd weet te vinden, tussen het chillen door, om één boek te lezen, laat het dan het boek van Jelmer Mommers zijn. Zo weet je na de zomervakantie haarfijn te beargumenteren waarom ‘het klimaat’ een probleem is en waarom jij en Wageningen daar iets aan moeten doen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.