‘Internationale studenten voelen zich hier juist wél thuis’

Internationale studenten in Nederland vinden moeilijk aansluiting, blijkt uit een onderzoek van drie studentenorganisaties. Maar in hoeverre is dat onderzoek van toepassing op Wageningse internationale studenten? We vroegen het Joshua Wambugu, studentenraadslid en woordvoerder van Sustainability & Internationalisation.
Foto: Marte Hofsteenge

Het onderzoek dat vorige week verscheen, is uitgevoerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Erasmus Student Network Nederland (ESN). Meer dan driekwart van de 1002 respondenten zegt meer contact te willen met Nederlandse leeftijdsgenoten en moeilijk aansluiting te kunnen vinden.

‘Veel internationale studenten voelen zich dus niet thuis’, zegt Wambugu, die het onderzoek in Wagenings perspectief plaatst. ‘Maar die conclusie geldt voor internationale studenten in Nederland in het algemeen. Veel van hen in Wageningen voelen zich hier juist wél thuis, zowel op campus als in de stad. Natuurlijk zijn er uitzonderingen; er zijn hier ook studenten die niet gelukkig zijn. Daarom is er een persoonlijke aanpak nodig om iedereen zich hier thuis te laten voelen.’

Joshua Wambugu

Stapje extra

Vergeleken met andere universiteiten zet Wageningen al een stapje extra om nieuwkomers uit het buitenland zich thuis te laten voelen, zegt Wambugu. ‘Samen met Idealis geven ze hun bijvoorbeeld voorrang op studentenkamers. Eén van de grootste zorgen bij het verhuizen naar een nieuwe plek, is huisvesting.’

‘Verder zijn de klassen hier vaak heel internationaal, vooral in de masters. Dé internationale student bestaat niet: in Wageningen zijn ruim honderd nationaliteiten, dus in elke klas vind je misschien wel meer dan tien culturen. Sommige van die culturen zijn heel direct, andere juist niet. Alle studenten moeten leren daarmee om te gaan. De docenten zijn er om dat proces te modereren, want zij zijn de brug tussen de studenten in de international classroom.’

 Als je hier gaat studeren, gaat het niet alleen om je studie. Studeren in Wageningen betekent ook dat je onderdeel wordt van de globale gemeenschap die hier is. 

Joshua Wambugu

Taalbarrière? Gratis taallessen

Volgens de studie balen veel internationale studenten in Nederland van de taalbarrière en het gebrek aan goede mogelijkheden om Nederlands te leren. ‘Hier heeft de studentenraad dat al opgepakt. Nu kunnen alle internationale studenten gratis Nederlandse taallessen volgen, een goede manier om de taal te leren en te oefenen met spreken. Maar integreren is meer dan een taal leren. Je moet ook welkom worden geheten in een cultuur. Gelukkig zijn hier veel organisaties en verenigingen die verschillende culturen en nationaliteiten samenbrengen. En evenementen zoals One World Week, waarbij cultureel begrip wordt gecreëerd en culturen van elkaar kunnen leren, dragen ook bij aan integratie.’

Verbetering

Ondanks zijn positieve kijk op de situatie in Wageningen ziet Wambugu toch ruimte voor verbetering. ‘Ik denk dat studenten in het algemeen nieuwsgierig moeten zijn om van elkaar te leren. Maar om integratie te bevorderen, zou de universiteit nieuwe studenten meer kunnen informeren over de mondiale, internationale Wageningse gemeenschap. Want als je hier gaat studeren, gaat het niet alleen om je studie. Studeren in Wageningen betekent ook dat je onderdeel wordt van de globale gemeenschap die hier is.’

Op zijn Facebookpagina gaat Wambugu het gesprek aan over dit onderwerp.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.