Actiegroep klimaatmars teleurgesteld in WUR

Tijdens een klimaatmars van de campus naar het gemeentehuis overhandigde actiegroep Extinction Rebellion (XR) een ‘eisenpakket’ aan de gemeente en de universiteit. De gemeente wil samenwerken met de groep, de universiteit niet. Dit tot teleurstelling van de actievoerders.
Actievoerders van Extinction Rebellion marcheerden vrijdag van de campus naar het Wageningse gemeentehuis. Rechts Malik Dasoo. Foto: Extionction Rebellion

Volgens Malik Dasoo (24) en Janina Fraas (22), beide WUR-student en vertegenwoordiger van XR, liepen er honderdvijftig tot tweehonderd mensen mee in de klimaatmars van vrijdag 17 mei. Tijdens het protest werden symbolische eisenpakketten gepresenteerd aan WUR en de gemeente.

‘De gemeente reageerde erg positief’, vertelt Dasoo. ‘Wethouder De Brito zei dat ze met ons wil samenwerken om de landelijke politiek zo ver te krijgen een klimaatnoodsituatie uit te roepen.’ Over de reactie van de universiteit zijn de actievoerders minder te spreken. Dasoo: ‘Het kwam erop neer dat WUR al genoeg doet, omdat ze informatie over klimaatverandering en het uitsterven van soorten op hun website delen. Wij zien dat niet als “genoeg doen”.’ Fraas: ‘Deze universiteit heeft zo’n goede reputatie, dat het een heel krachtig statement zou zijn als WUR een duidelijke positie inneemt.’

 We gaan meer verstorende acties houden 

De actievoerders weten nu ‘wat ze te doen staat’, zegt Dasoo. ‘De universiteit heeft onze handreiking geweigerd, dus we gaan meer verstorende acties houden om te zorgen dat het bestuur een handreiking naar ons doet.’ XR wil dat op een constructieve manier aanpakken. ‘We gaan geen colleges verstoren. We zullen publieke plaatsen bezetten en daar colleges organiseren over klimaatverandering en het uitsterven van soorten.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.