Promovendi willen stress en werkdruk aanpakken in WUR Council

Vijf Wageningse promovendi hebben zich aangemeld om komend jaar zitting te nemen in de WUR Council.
Van links naar rechts: Max Finger Bou, Bram Droppers, Roald Pijpker, Amy van der Heijden and Judith Poelman. Foto: Albert Sikkema

In juni zijn er weer verkiezingen. Twee van de vijf kandidaten worden dan verkozen tot raadslid.

Resource vroeg de kandidaten welk issue zij willen oplossen in de WUR Council. Uit hun antwoorden blijkt dat de promovendi veel stress en werkdruk ervaren tijdens de promotie en betere ondersteuning vragen van de universiteit.

Wie zijn de kandidaat-raadsleden en wat vinden ze de belangrijkste kwestie die de WUR Council moet aandragen en oplossen?

1.   Amy van der Heijden, promovendus bij Humane Voeding en Gezondheid en Strategische Communicatie: ‘Veel Wageningse promovendi kunnen hun promotie niet binnen vier jaar afronden. WUR moet bijdragen aan betere randvoorwaarden en condities zodat de promovendi wel op tijd klaar kunnen zijn.’

2.   Judith Poelman, promovendus bij Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer: ‘Ik vind het belangrijk dat beleid oplossingen aandraagt voor de lange termijn. Er is een groot risico dat werkdruk in de weg gaat staan van onderzoekskwaliteit en de persoonlijke ontwikkeling en welzijn van promovendi. Ik vind dat beleid structurele oplossingen moet aandragen om meer ruimte te creëren binnen de tijd die promovendi hebben.’

3.   Roald Pijpker, promovendus bij Gezondheid & Maatschappij en Rurale Sociologie: ‘Ik wil een werkomgeving die gezondheid en plezier van promovendi verbetert, omdat dit een voorwaarde is voor wetenschappelijke ontwikkeling en goed onderzoek. In plaats van me te richten op wat er mis gaat – neem de hoge werkdruk – wil ik me richten op wat er goed gaat – neem samenwerking – en die praktijken opschalen.’

4.   Bram Droppers, promovendus bij Water Systems & Global Change: ‘De stress onder promovendi is een issue. Een andere: ik denk dat er meer focus moet komen op de ontwikkeling van brede vaardigheden voor promovendi. Denk daarbij aan lesgeven, consultancy en kennismaken met andere vakgebieden. Niet alle promovendi gaan na hun promotie door met hun onderzoek en daarom moet er een goede basis gelegd worden voor hun verdere professionele leven.’

5.   Max Finger Bou, promovendus bij Microbiologie: ‘Mijn grootste zorg is de mentale gezondheid van de promovendi en het gebrek aan mechanismen bij de universiteit om ziekten en problemen als gevolg van werkdruk en stress te voorkomen. Je hebt een gezonde geest nodig om kwaliteit te leveren. Terwijl de werkbelasting gestaag toeneemt, geeft de universiteit onvoldoende steun om ons welzijn en professionele ontwikkeling te garanderen.’

De Wageningse promovendi kunnen tussen 3 en 11 juni stemmen op een van deze kandidaten. Twee van hen komen na de zomervakantie in de WUR Council voor een periode van 1 jaar.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.