Extinction Rebellion houdt klimaatmars in Wageningen

De actiegroep Extinction Rebellion (XR) Wageningen organiseert op 17 mei een klimaatmars van de campus naar het gemeentehuis. Doel is om universiteit en stad in beweging te krijgen, zegt student Malik Dasoo van XR. ‘Bewustzijn is niet genoeg. Het is tijd voor hardere maatregelen.’
Een klimaatmars van Extinction Rebellion in Londen Foto: Shutterstock

Een klimaatmars in het klimaatbewuste Wageningen?
‘Ja, er is al een hoop bewustzijn in Wageningen, maar volgens XR is alleen bewustzijn niet genoeg. En ja, WUR is een leider in duurzaamheid, maar wij denken dat het tijd is voor hardere maatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken. Daarvoor moeten zowel de universiteit als de overheid erkennen dat we in een crisissituatie zijn beland. Tijdens deze klimaatmars overhandigen we onze eisen aan de universiteit en de burgemeester.’

Welke eisen zijn dat?
‘De overheid moet nieuwe wetten implementeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul in 2025. Vervuilers moeten betalen voor zowel de milieuschade als de sociale schade die ze veroorzaken. En er moet een klimaatdeltaplan komen om de benodigde maatregelen te financieren. Universiteiten moeten zich duidelijk uitspreken door een klimaatcrisis af te kondigen. Klimaatverandering moet onderdeel zijn van alle curricula. Vanaf 2025 moeten universiteiten klimaatneutraal zijn. Ook eisen we dat de universiteiten ons steunen in onze rebellie.’

Wanneer is jullie klimaatmars een succes?
‘Ik hoop dat er zo’n tweehonderd mensen samenkomen voor de mars. Studenten, schoolkinderen en andere burgers doen mee. Hoe meer hoe beter natuurlijk, en bij deze wil ik iedereen, ook mensen die les hebben of moeten werken, uitnodigen om tóch te komen. Zet je werk of studie een dagje opzij en raak betrokken. Want waarom zou je studeren voor iets als er geen leefbare toekomst is? En waarom zou je studeren in Wageningen als politici niet luisteren naar onze vooraanstaande wetenschappers?’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.