Organisatie

Omwonenden boos over ontwikkeling Born-Oost

Omwonenden van het beoogde bedrijvenpark Born-Oost zijn mordicus tegen deze ontwikkeling in hun ‘achtertuin’. Zij vinden dat WUR en de gemeente een ‘Zuid-As’ creëren aan de Wageningse Eng.
Roelof Kleis

Born-Oost met links de huizen die een paar jaar geleden werden verkocht onder de noemer landelijk wonen. Rechts ligt het NIOO. © Roelof Kleis

Dat schrijven een veertigtal omwonenden in een brief aan de Wageningse politiek. Gisteravond werden de plannen voor het gebied gepresenteerd. ‘De gepresenteerde beelden zijn van een volgepropt terrein’, reageren de omwonenden, ‘waarbij de dichtheid van de bebouwing – de footprint van de gebouwen ten opzichte van het terrein – geenszins in evenwicht is met het ruimtelijke beeld aan de andere kant van de Mansholtlaan.’

Schaamstrookje

Op de Born-Oost is 80.000 vierkante meter kantoorruimte voorzien, in gebouwen die varieren van 13,5 meter hoogte (aan de kant van de bewoners) tot 27,5 meter aan de Mansholtlaan. Er komen tweeduizend mensen te werken. Verder wordt nabij restaurant ’t Gesprek een studentenflat van 200-250 kamers gebouwd. Tussen de erven van de omwonenden en de bedrijven komt een groenstrook van vijftien meter breed. ‘Een schaamstrookje’ schamperen de omwonenden in de brief.

Pal tegen dat gebied aan dreigt nu een kantoorwoestijn te ontstaan

Omwonenden Born-Oost

De omwonenden zijn boos over het gebrek aan overleg. Er zijn wel bijeenkomsten geweest, maar die hebben volgens de mensen uit de buurt tot slechts marginale veranderingen (‘een verdiepinkje minder op een van de kleinere gebouwen’) geleid. Wat vooral slecht valt is dat het plan haaks staat op een in 2011 vastgesteld beeldkwaliteitsplan voor het gebied. Hoofdkernmerk daarvan was dat de Born-Oost een ‘werklandschap met landelijk wonen’ zou worden.

‘Dat is nu vervangen door een zeer massaal plan voor de bouw van kantoren, bedrijfsruimten, studentenhuisvesting en parkeergarages’, staat in de brief. De omwonenden wijzen ook op de gevolgen van al die bedrijvigheid voor de drukte op de Mansholtlaan. Tenslotte wordt de link met het cultuurlandschap de Wageningse Eng genoemd. ‘Pal tegen dat gebied aan dreigt nu een kantoorwoestijn te ontstaan, die alle inspanningen om kwaliteit aan Wageningen toe te voegen zal overschaduwen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.