Studenten vaker in geldnood – VeSte houdt infoavond over lenen en schuld

Studenten kloppen steeds vaker bij de schuldhulpverlening aan met grote geldproblemen.
Geld Foto Shutterstock

Studenten kloppen steeds vaker bij de schuldhulpverlening aan met grote geldproblemen, blijkt uit onderzoek van de branchevereniging NVVK. Het CDA vraagt de minister welke maatregelen zij gaat nemen om een verdere toename te voorkomen.

Van de ruim tienduizend jongeren die in 2018 een beroep deden op schuldhulpverlening heeft bijna de helft studiefinanciering, schrijft de branchevereniging voor schuldhulpverleners en sociale kredietbanken (NVVK) op haar website. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De organisatie maakt geen onderscheid tussen mbo-, hbo- of wo-studenten.

Verdubbeling

In het verleden kwamen studenten met studiefinanciering niet in aanmerking voor schuldhulpverlening. Zij moesten verplicht stoppen met hun opleiding, omdat ze pas werden geholpen als ze beschikbaar waren voor de arbeidsmarkt. Veel gemeenten zijn inmiddels wel bereid studenten te helpen, wat de verdubbeling deels verklaart. Het nieuwe leenstelsel speelt volgens de NVVK ook mee.

De CDA-Kamerleden willen per onderwijsinstelling weten hoeveel studenten hun studie moesten staken wegens een betalingsachterstand. Twee jaar geleden maakte het HOP een rondgang, waaruit bleek dat vooral Rotterdamse studenten vroegtijdig stopten door collegegeldschulden. Op andere hogescholen en universiteiten lijkt het probleem minder vaak voor te komen.    

Banner

Welke maatregelen zijn er al genomen om schulden bij jongeren tegen te gaan, wil het CDA verder weten. En is Van Engelshoven bereid een banner op de website van DUO te plaatsen met de tekst ‘geld lenen kost geld’? Eerder was ze nog tegen dit voorstel om studenten te waarschuwen.

Collegevoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam opperde in 2017 het idee om DUO het collegegeld rechtstreeks aan de onderwijsinstelling te laten overmaken. Dit om te voorkomen dat jongeren dat geld aan andere zaken kunnen uitgeven en zo meer schulden maken. CDA stond hier destijds positief tegenover en vraagt nu weer of de minister dit voorstel steunt. 

Wageningen

Op landelijke schaal vragen CDA’ers dus om opheldering, maar ook in Wageningen zijn er studenten die financiële stress ervaren, aldus Roos Verstegen van VeSte. ‘Dit kan deels komen door onduidelijkheden over financiën en leningen. Wij willen niet dat studenten door deze stress burn-outklachten krijgen, of niets meer buiten hun studie willen doen. Daarom organiseert VeSte op 25 april een informatieavond over studieschuld en lenen.’

Wij willen niet dat studenten door deze stress burn-outklachten krijgen, of niets meer buiten hun studie willen doen. 

Roos Verstegen, VeSte

Tijdens de informatieavond komen sprekers van DUO en de Rabobank om studenten uit te leggen hoe lenen bij DUO werkt, wat er kan veranderen en wat een studieschuld voor gevolgen heeft na het afstuderen. Verstegen: ‘Wat betekent een studieschuld bijvoorbeeld als je een hypotheek wil afsluiten? Of als je een eigen bedrijf wil opstarten?’

De informatieavond studieschuld en lenen heeft donderdagavond 25 april plaats in Impulse, van 17.30 tot 19.30 uur, en is vrij toegankelijk.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.