Organisatie

Louise Fresco reageert op reacties toetreding raad van commissarissen Syngenta

Louise O. Fresco is per 12 april benoemd tot commissaris van Syngenta. Ze gaat het veredelingsbedrijf mede adviseren over verduurzaming van de voedselproductie. De benoeming van Fresco leidde deze week tot bezorgde reacties buiten en binnen WUR over de onafhankelijkheid van de organisatie.
Redactie

© Jeroen Hofman

Zelf zegt ze hierover: ‘Als niet-uitvoerend lid van de raad van commissarissen krijg ik de kans om de ambitie van Syngenta, in het verduurzamen van de voedselproductie, mede vorm te geven. En daardoor de impact op het milieu door een van de grootste spelers in de landbouw te verminderen op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.’

‘Ik sta pal voor onze onafhankelijkheid’

Louise O. Fresco

Ik begrijp en signaleer de verwarring en mogelijke zorg die na de bekendmaking ontstond. De onafhankelijke positie van onze onderzoekers en van WUR in het algemeen is absoluut niet in het geding. Ik sta pal voor onze onafhankelijkheid en ons kritisch vermogen. Het blijft ons doel als WUR onze inzichten ook ten goede te laten komen aan invloedrijke organisaties, die serieus werk maken van duurzame oplossingen in de voedselproductie. Door een dergelijke samenwerking kunnen echt grote slagen gemaakt worden en dat is hard nodig.’

Nieuw innovatiebeleid

Syngenta is een van de grootste veredelingsbedrijven ter wereld. Het ontwikkelt en verkoopt zaden en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Enkele dagen voor de benoeming van Fresco kondigde het bedrijf een nieuw innovatiebeleid aan, waarin het oplossingen wil vinden voor klimaatverandering, bodemerosie en biodiversiteitsverlies en wil inspelen op veranderende verwachtingen van consumenten en opvattingen over landbouwtechnologie.

Lees:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.