Organisatie
Medewerkers

Louise Fresco commissaris bij Syngenta

Louise O. Fresco is per 12 april benoemd tot commissaris van Syngenta. Als onafhankelijk, niet-uitvoerend bestuurder gaat ze het veredelingsbedrijf adviseren over verduurzaming van de voedselproductie.
Albert Sikkema

©Jeroen Hofman

Leden van de raad van bestuur van WUR mogen, na toestemming van de raad van toezicht, een beperkt aantal van dit soort functies vervullen. Fresco, bestuursvoorzitter van WUR, was eerder bezoldigd adviseur van Rabobank en voedingsbedrijf Unilever. De laatste functie liep in 2017 af.

Wetenschap

‘We zijn zeer verheugd dat Louise lid is geworden van het Syngenta-bestuur’, aldus Frank Ning, voorzitter van de board van Syngenta, in het persbericht van Syngenta. ‘Haar ervaring en expertise in duurzame, gezonde voedselproductie, samen met haar vermogen om mensen te betrekken bij de voordelen van de wetenschap en landbouw worden zeer gewaardeerd.’

Innovatiebeleid

Enkele dagen voor de benoeming van Fresco kondigde Syngenta een nieuw innovatiebeleid aan, waarin het veredelingsbedrijf oplossingen wil vinden voor klimaatverandering, bodemerosie en biodiversiteitsverlies en wil inspelen op veranderende verwachtingen van consumenten en opvattingen over landbouwtechnologie.

Kleine boeren

Fresco zal mede adviseren over dat nieuwe innovatiebeleid. ‘Als commissaris krijg ik de kans om te werken aan het verduurzamen van de voedselproductie en het verminderen van de impact op het milieu op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten’, aldus Fresco. ‘Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe de beste wetenschap kleine boeren kan helpen hun opbrengsten duurzaam te verhogen.’

Syngenta is een van de grootste veredelingsbedrijven ter wereld. Het verkoopt zaden en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het van oorsprong Zwitserse bedrijf, dat in 2000 ontstond uit een fusie van een veredelings- en chemisch bedrijf, werd enkele jaren geleden overgenomen door het Chinese staatsbedrijf ChemChina. Syngenta heeft vijf vestigingen in Nederland.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.