Student
Het echte werk

‘In Nepal gaat alles anders dan je plant’

Wie? Emmy Que (22), bachelorstudent Internationaal Land- en WaterbeheerWat? Stage bij SapprosWaar? Patan, Nepal
Eva van der Graaf

‘Samen met een studiegenootje ben ik vier maanden naar Nepal geweest om een project van Sappros te evalueren. Dat is een ngo die livelihood-projecten met onder andere watersystemen doet in Nepalese dorpen. Ik heb vooral gekeken naar het waterbeheer, mijn medestudent richtte zich op aardbevingsbestendigheid. We zijn drie keer vijf dagen het veld ingegaan om interviews te houden met de deelnemers van het project. Ook hielden we community meetings waarbij we mensen vroegen hun dorp en watersystemen te tekenen, zodat we wisten hoe zij ernaar keken. Een paar projectmedewerkers gingen mee op deze reisjes; zij waren onze vertalers. Ik heb ook nog verschillende experts gesproken voor mijn onderzoek. En er was veel tijd over om andere interessante organisaties en mensen te spreken. Zo zijn we naar een conferentie geweest over klimaatverandering in de Himalaya, waar WUR ook bij betrokken was.

Boerenmarkten

We woonden in Patan, dat zit vast aan de hoofdstad Kathmandu. In de avonden en weekenden maakten we uitstapjes zoals toeristen doen of bezochten we gelegenheden waar veel expats komen, zoals boerenmarkten en cafés. Ik ben ook langsgegaan bij een vriendin van mij die toevallig ook in Katmandu stage liep. Meestal deed ik in het weekend leuke dingen met haar en andere internationals die ik daar heb ontmoet. Omdat Nepal best veel feestdagen kent, was het kantoor vaak dicht. Iedereen ging dan terug naar de plaats waar hij of zij vandaan komt. Ik had dus best veel vrije tijd.

Relaxte mentaliteit

Bijna alles gaat in Nepal anders dan je plant. Afspraken, het verkeer; alles is chaos. De wegen zijn ook erg slecht. We werden tijdens onze veldbezoeken door een chauffeur heen en weer gereden. Op een keer reden we met de jeep over een zandweg naar het dorp waar we interviews zouden houden. We keken uit het raam naar beneden in een soort dal waar een auto in puin lag. “O ja, een paar maanden geleden is er iemand van de weg afgereden en die is nu dood”, zei de chauffeur toen we ernaar vroegen. Zo gevaarlijk is het dus.

Vergeleken met Nederlanders zijn Nepalezen heel behulpzaam. Dat komt denk ik omdat ze veel ontspannener omgaan met planning en tijd. Hierdoor komen mensen vaak te laat, maar maken ze wel tijd voor je. Ik heb bijvoorbeeld meerdere keren zomaar een hele middag over mijn onderzoek gepraat met een expert. In het begin moest ik wennen aan die relaxte mentaliteit, maar na een tijdje vond ik het juist fijn dat niet alles per se snel en efficiënt moest. Nu ik terug ben, mis ik dat een beetje.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.